Stormannsgalskap eller nøkternhet?

Ordfører Sigmund Steinnes’ kongstanke er at alle bygder skal få sitt når det gjelder kommunale institusjoner.

I høst lanserte han tanken offentlig i artikkelen Storfjord 2016. Innholdet er kort sagt at Oteren skal være senter for legetjenester, Hatteng administrasjonssenter og ungdomskolesenter og Skibotn senter for omsorgstjenester.

Det ligner ikke lite på politikken som i tidligere tider skapte bygdekrangel og vondt blod bygdene imellom – alle-skal-få-sitt-politikken. Hensikten med ordførerens fordeling av rollene er angivelig å spare penger, og planen fikk politisk oppslutning da budsjettet og økonomiplanen ble vedtatt i desember i fjor.

Vedtaket innebærer mellom anna at Åsen omsorgssenter skal legges ned, og det skal isteden bygges nytt i Skibotn. Dessuten skal ungdomstrinnet i Skibotn flyttes til Hatteng.

Det tok et par måneder før konsekvensene av vedtaket ble klart for folk flest. Men så kom kritikken og spørsmålene. Saksbehandlinga fikk karakteristikken udemokratisk, ettersom bygdeutvalg, politiske partier, ansatte eller andre ikke hadde fått delta i prosessen.

Det som for folk flest er vanskelig å forstå, er hvordan man kan spare penger på å legge ned 17 omsorgsplasser (Åsen) og bygge 20 nye (Skibotn) til 22 milloner. Husbanken har allerede reagert på kostnadsoverslaget, og syns det er for lavt. Dessuten har fagfolk allede uttrykt skepsis til at det blir for stor avstand mellom legesenter og sykehjem. Konsekvensen kan bli, mener mange, at et nytt sykehjem i Skibotn, ganske snart må bygges ut med lokaler for legesenter, og at legesenteret på Oteren bli overflødig.

I desember 2006 vedtok kommunestyret å bevilge 3 millioner til ombygging og utvidelse av Skibotn skole. Regninga ble tre ganger så stor og kom på rundt 10 millioner da skolen stod ferdig for et par år siden. Men nå skal ungdomstrinnet flyttes ut av nyskolen, og klasserom blir ledige. Det er foreløpig uklart om Hatteng skole må utvides når ungdomstrinnet fra Skibotn skal inn, og hva det eventuelt vil koste.

Alt i alt er det vanskelig å få øye på en fornuftig økonomisk politikk i de vedtak kommunestyret har fatta de siste årene. Slett økonomistyring avspeiler seg i de årlige driftsresultatene. Det ser dessverre ikke ut til at det sittende kommunestyret er i stand til å endre dette, med mindre man bytter ut det som er faretruende likt stormannsgalskap med nøkternhet.