Valmuen og Lyngsalpan Vekst

Av Solveig Sommerseth, Tverrpolitisk liste

Viser til innlegg fra Steinnes hvor han har stilt en del spørsmål til ordfører Jentoft. Han vil få svar fra ordfører etter hvert, men jeg kan ikke la være å kommentere spørsmål 8, hvor Steinnes nå fremstiller saken slik at Lyngsalpan Vekst  (LAV) har avvist samarbeid med Valmuen.

Solveig-Sommerseth-200px
Solveig Sommerseth.

Rett skal være rett, og når ikke tidligere ordfører tar med all historikk fra 2014, må noen andre sørge for det. Ettersom eg også var med i forrige kommunestyreperiode, så tar eg på meg det oppdraget. Det er ikke nok å vise til en epost fra 02.09.2014, for det finnes faktisk en mer relevant epost, nemlig en fra 02.12.2014.
 
Saken startet egentlig allerede i 2012. Da fikk politikerne et brev, hvor LAV foreslo at de skulle overta driften av Valmuen. De redegjorde for flere fordeler, og minnet politikerne om at LAV/Valmuen er to like bedrifter med like verdier, eid av de samme eierne, som jobber med nesten de samme oppgavene. Saken ble dessverre ikke behandlet av kommunestyret i 2012.
 
Sommer/tidlig høst 2014 var det ny dialog om samdrift LAV og Valmuen. Denne gangen var det Storfjord kommune selv som ba om pristilbud fra LAV om å drifte Valmuen. LAV har redegjort for at de fikk for kort frist til å finne ut av Valmuens regnskap, blant annet fordi regnskapet var noe sammenblandet med PU-tjenesten.  Saken endte da med at LAV ga beskjed om at de ikke var interessert i å drifte Valmuen.
 
Forholdsvis kort tid etter dette, brant dessverre Valmuen ned (09.10.2014). Etter dette skjedde ting i rekordfart. Allerede 19.11.2014 ble en ideskisse presentert for formannskapet; sykehjemmet på Åsen skulle flyttes og Valmuen skulle nå inkluderes i et ressurssenter på Åsen.  Presentasjonen ble offentliggjort på kommunens nettside 25.11.2014, og skulle behandles i kommunestyret 11.12.2014.
 
LAV sendte den 02.12.2014 en epost til noen utvalgte politikere, deriblant daværende ordfører Steinnes. Eposten inneholdt innspill og argumenter for å samle LAV og Valmuen under samme tak på Oteren. Etter brannen, så LAV nye muligheter og ville vurdere saken om å overta driften av Valmuen på nytt.
 
Overnevnte  epost ble av uviss grunn aldri sendt til journalføring. Følgelig ble den heller ikke tilgjengeliggjort for alle kommunestyrerepresentanter og var således ikke en del av saksdokumentene ved behandling av ideskissen i kommunestyret 11.12.2014. Spør du meg, så grenser det veldig til brudd på forsvarlig forvaltningsskikk, at en ordfører ikke sørger for journalføring av innkomne saksdokumenter. Om jeg i min jobb får en henvendelse/brev direkte på epost, så kan jeg ikke bare velge å se bort fra den. Jeg har da plikt til å følge den opp, på samme måte som om dokumentet var kommet pr vanlig post. Meg bekjent, så er beklageligvis ikke eposten fra 02.12.2014 enda besvart til LAV.  Men selvfølgelig, uten journalføring – så eksisterer den jo ikke i kommunens arkiv.
 
Konklusjon: Lyngsalpan Vekst  har vist interesse om å overta driften av Valmuen, jf. epost av 02.12.2014.
 
I gjeldende kommunestyrevedtak skal Valmuen gjenoppbygges på Oteren, evt. i samarbeid med Lyngsalpan Vekst . LAV er med i arbeidsgruppen for dette prosjektet, og endelig får de sin sak/forslag om samdrift vurdert.
 
For øvrig håper jeg at alle politikere klarer å nullstille seg i denne saken, slik at de klarer å tenke nytt og se nye muligheter. Det finnes eksempler på samdrift mellom vekstbedrift og kommunalt dagsenter fra andre kommuner, men vi trenger ikke nødvendigvis å gjøre som alle andre. Vi kan finne vår unike løsning.  I gjeldende kommunestyrevedtak fremkommer det at vi også skal se nærmere på kommunens rusomsorg og psykisk helse, og om dette kan knyttes til prosjektet om  gjenoppbygning Valmuen.  Nærhet til lege, helsesøster, fysio  og resten av helsesenteret på Oteren, samt synergieffekter av døgnbemanning på PU-boligene og evt. nattjeneste for hjemmetjenesten på Oteren, burde i så måte tale for å etablere et slags kompetanse-/ressurssenter på Oteren, hvor man inkluderer dagsenter/vekstbedrift/rus og psykiatri/omsorgsboliger/voksenopplæring osv. Kanskje vi ved dette blir nyskapende og at de andre kommuner på sikt ser til oss!