Valg og valgresultat i Storfjord kommune

Av Bente Bech

Storfjord kommunes valgresultat er ikke unikt eller spesielt merkelig.

Bente Bech.
Bente Bech.

«Bygdelistene er selvsagt ikke noen fare for demokratiet.  De er snarere et uttrykk for at demokratiet fungerer, og de er et kraftig varsko til de etablerte partiene.  De klarer ikke å fange opp mange velgeres behov og ønsker.  Så lenge de ikke gjør det, er det plass til bygdelister.   De politiske partiene bør benytte anledningen til å skjerpe seg og ta alle bygdelistene som et uttrykk for at de etablerte partiene ikke gjør jobben bra nok i dag.»                                                       Østlendingen, 20.september 2015.

Sunnmørsposten, 2007:
«Forskarar ved Rokkansenteret i Bergen har funne ut at dei partipolitisk uavhengige by- og bygdelistene verkar mobiliserande på veljarane.»

 75 % valgdeltakelse i Storfjord kommune sier sitt.

«By- og bygdelistene har alltid vore uglesett av representantar på dei politiske listene.  Slike partipolitisk uavhengige lister blir sett på som framandelement i lokalpolitikken. Desse listene blir hengt ut for å vere opptekne av ei eller få saker, og at dei ikkje tar totalansvar.»

Noe enkelte partier i kommunen nevner. Her sakset fra Facebook, åpen side.
«Med visshet om at Høyre ble kommunens største parti, bare forbigått av ei protest-bygdeliste med kun en kampsak.....». (min understreking).

Tverrpolitisk liste tok tak da vi så at pengesløseriet var i gang, igjen.
Lista fikk støtte fra 35,3% av Storfjords innbyggere. Det bør begynne å ringe noen bjeller i partiene.

«Røynslene frå dei mange listene er vel heller at dei engasjerer seg like breitt som dei politiske partia, men at dei har ei eller nokre få hjartesaker som dei er ekstra opptekne av. Heller ikkje det er ulikt dei politiske partia.»

Vi har mange saker vi skal jobbe med. Sykehjemsbygging på Åsen pga økonomi,er den saken
Tverrpolitisk Liste satte hovedfokuset på underveis i valgkampen. Og valgresultatet forteller oss  at det var viktig og riktig å gjøre det.

Jeg oppfordrer de som ikke vet hva Tverrpolitisk liste vil jobbe med, til å lese partiprogrammet vårt.
Det gjorde minst 1/3 av velgerne i kommunen og de stemte Tverrpolitisk liste.   35,3% av dem.
Eller 398 innbyggere i Storfjord kommune.