Sykehjemsskandalen i Storfjord

Fra Tverrpolitisk liste ved Knut Jentoft og Kåre Eriksen

Svar til Storfjord Arbeiderparti: Sykehjemsskandalen i Storfjord.

Arbeiderpartiet i Storfjord sprakk i småbiter sist høst. Ledende politikere holdt tilbake viktige opplysninger og førte folk bak lyset. Det fortsetter de med i kjent stil. I innlegget sitt kommer de med mange påstander, og vi skal kommentere dem en etter en:

Låneopptak: Man har nå redusert byggesummen, og dermed redusert kapitalutgiftene til 2,2 mill. Hva sluttsummen blir kan vi bare fabulere over,  men vi veit at summen helst blir høyere enn lavere. Årlige renter og avdrag var først beregnet av øk. avdelinga til 2,85 mill. Men vi er sikkert enige om å ta med beløpet til forprosjekt, 7 mill. Dette var forøvrig et benkeforslag i kommunestyret!
Sykefravær: Hvis det er slik at det er mangelfull utforming på Åsen som er årsak til høyt sykefravær, så har den kommunale ledelsen med ordføreren og Arbeiderpartiet virkelig forsømt seg kraftig. Fylkesmannens tall, som nettopp er lagt fram  i  form av faktaark, viser at Storfjord er blant de 6 kommunene i Troms som har størst nedgang i sykefraværet. Storfjord har 13 kommuner foran seg med høyere sykefravær, uten at det er noe særlig å skryte av. Dersom Åsen forblir kommunens sykehjem, så skal vi selvsagt sørge for et godt fysisk arbeidsmiljø.
Man påstår at leieinntektene for Skibotn omsorgsenter dekker inn store deler av lånekostnadene. Leieinntektene er 201.600kr i året.(16.600 pr. mnd.). Er dette store deler av 2,85 eller 2,2mill?
Antall plasser og prognoser: Snittbelegget på Åsen ligger på 19 pasienter. Etter kommunens egne prognoser skulle man ha behov for 32 plasser i 2015, for i Storfjord har man sin egen beregningsmodell. Hvordan beregner man så  behovet for sykehjemsplasser:                                                                                                    
I St. meld 50 (1996-97) Handlingsplan for eldreomsorgen (TRYGGHET; RESPEKT; KVALITET) regner man 250 plasser per 1000 personer over 80 år som full sykehjemsdekning. Dette har blitt normen for å beregne behov for sykehjemsdekning i befolkningen nasjonalt. Dette er imidlertid en forenkling av en kompleks virkelighet. Beregningsmodellen antyder ikke at 25 % av alle over 80 år bor på sykehjem eller har behov for å bo på sykehjem. De siste årene er det derimot økning i antall sykehjemsbeboere under 67 år som har økt mest. Disse fanges ikke opp i denne beregningsmodellen. I Omsorgsmeldingen (stortingsmelding nr 25) understrekes det videre at behovsanslaget gjelder folk i alle aldersgrupper som har behov for heldøgns omsorgs og pleie, ikke bare de som er over 80 år. Beregningsmodellen på 25 prosent må derfor tolkes som et antatt behov for heldøgns omsorg i kommunens totale pleie- og omsorgstilbud.

Statistisk  Sentralbyrås midlere framskrivning for Storfjords befolkning, gir et slikt resultat:   

Det faktiske tallet i aldersgruppa 80+ var i virkeligheten 71 i 2014, så tallene her er litt for høye og må justeres litt ned. Som man ser, så trenger vi å øke kapasiteten, men det kan vi gjøre med utgangspunkt i det sykehjemmet vi har. For vi har faktisk et sykehjem!
Den nye standarden på 28 m2: Et fåtall av kommunene i kongeriket har nye sykehjem med rom på 28 m2. Økonomien tillater ikke det. Derfor er de fleste sykehjem bygd etter samme standard som Åsen. Sannheten er faktisk at svært mange kommuner i landet fremdeles har dobbeltrom. Det har ikke Storfjord. Skulle da alle landets kommuner måtte bygge nytt sykehjem?

Tomtearealer i Åsen: Styret i AP påstår at tomta til Åsen er mindre enn 3 dekar. En helt utrolig påstand! Hvem som helst kan gå inn på norgeskart.no og se. Tomta er i hvert fall 7 dekar! Det sto jo faktisk et hotell der! I tillegg er det svært gode muligheter for å utvide tomta. Man trenger neimen ikke bygge på bratt fjellgrunn, framover i tomme lufta eller utover bakkekammen!

Maktas ønske om å legge ned Åsen  har   ingen demokratisk forankring. Over 700 underskrifter for vel ett år siden fortalte  det. Det var derfor Tverrpolitisk liste så dagens lys.
Tverrpolitisk liste er helt klar: Vi vil ikke bygge nytt sykehjem. Vi vil bruke det vi har. Vi vil ruste opp Åsen og gjennomføre nødvendige utbygginger. Da får vi råd til å opprettholde god kvalitet på alle kommunale tjenester. Vi får vann i bassenget, opprusta kommunale veier og vedlikeholdt skoler og andre kommunale bygg. Vi får også råd til å bygge opp igjen den reduserte hjemmesykepleien. Borte bra, men hjemme best! Vårt mål er at det skal være godt for alle å bo i Storfjord i framtida.

Ved dette valget er det klare alternativer.
Bruk stemmeretten!