Storfjord inn i framtida

Av Dag-Frode Fagerli, listekandidat Storfjord Høyre

Som en «skårunge» i politikken så vet jeg vel ikke helt hva jeg nå har gått hen og gjort. Trengte lang betenkningstid før jeg takket ja til å stille på en politisk liste.

Dag-Frode-Fagerli-200px
Dag Frode Fagerli.

Men når jeg til slutt valgte å gjøre det så var valget ganske enkelt; Høyre.
Hvis man skal vite hva det innebærer å være aktiv i lokalpolitikk så tror jeg man bare er nødt til å prøve det. Det er nok langt enklere og sloss for en eller flere konkrete saker som politisk uavhengig.  Men som politiker så håper og tror jeg man kan tilføre de sakene man sloss for større gjennomslagskraft. Så gjenstår det å se etter endt periode om dette stemmer.
Som medeier i en bedrift med flere ansatte og en del verv så gjør man seg erfaringer i forhold til hvordan man vil at politikk bør fungere i praksis. Og den ballasten er nok god å ha med seg når man skal prøve ut en politisk tilværelse.
De som kjenner meg vet at jeg bor på Hatteng, har kone og to barn, jobber i Tromsø, og styrer med litt av hvert på fritiden. Er spesielt opptatt av barn og unges ve og vel, men er også opptatt av næringsliv, arbeidsplasser og frivillig arbeid i lag og foreninger.  Jeg er den jeg er og mener det jeg mener. Hvis folk synes at de holdninger og meninger som jeg har sammenfaller med sine, så håper jeg at dere vil stemme på Høyre ved valget.
De fleste vet at jeg er opptatt av svømmeundervisning til elever, svømmebasseng på Hatteng, for en felles skole på Hatteng og oppgradering av den, for kunstgressbane, ballbinge og andre fritidsaktiviteter. Dette ønsker jeg å fortsette å jobbe med politisk.

Valget i Storfjord handler faktisk om langt mer enn sykehjemmet slik jeg ser det. Enkelte ønsker å fremstille sykehjem-saken som den «eneste» valgkampsaken.  Er virkelig sykehjemmet det eneste vi skal snakke om og bry oss om i Storfjord de neste 4 årene?
Jeg tilhører en generasjon som jeg mener IKKE er opptatt av bygdestrid. Bygdestrid er svært ødeleggende for alle lokalsamfunn. Det er ødeleggende for alle forsøk på å få til noe innad i en kommune. Med bygdestrid så kan ideer være så gode de bare vil, men hvis de blir lagt til «feil» plass i kommunen så torpederes de. Dette må vi  en gang for alle prøve å komme oss bort ifra. Vi må kunne gi ros, framsnakke og støtte gode tiltak og etableringer i vår kommune uansett hvor de blir lagt, rent geografisk. Hvis ikke, blir vi aldri å få til noe i Storfjord. Skyttergrav-argumentasjon gir oss ingen løsninger og det bringer oss ikke videre. Vi må tåle at naboen lykkes og heller skryte av naboen når han eller hun får til noe i stedet for å sitte hjemme å sures over hvor mye naboen bråker!

Geir Varvik, høyres ordfører kandidat i Storfjord, hadde for noen dager siden et svært godt innlegg om TEAM Storfjord. Om det å prøve å få til noe, framsnakke hverandre, skryte av gode tiltak. Svært mye fornuftig i det innlegget og veldig illustrerende for Storfjord kommune.

Våre besteforeldre, foreldre og ansatte fortjener et nytt sykehjem hvor dagens krav til funksjon, miljø og sikkerhet blir tilfredsstilt. Jeg er overbevist om at de eldre vil få en flott tilværelse i et nytt sykehjem. Og det fortjener de virkelig etter et langt og hardt liv. Jeg tror også de ansatte vil få en mye bedre hverdag samt at sykefraværet blant ansatte vil gå ned. Jeg tror også at et sykehjem sammen med LHL og Aleris vil samle masse kunnskap på en plass. Vi bør ta mål av oss og ha ambisjoner om å kunne utvikle denne kunnskapen videre slik at Skibotn kan bli et kraftsenter innen helse og omsorg. Ikke bare i Storfjord, men i Nord-Troms, Troms og i Nord-Norge også.

Svømmeundervisning er noe våre barn har krav på. Og nå er kravene strammet enda mer inn. Heldigvis vil jeg si. Våre barn har krav på å få lært livsviktig kunnskap. Satt på spissen er det å kunne svømme viktigere enn å lære seg å lese og regne. Det å kunne redde seg selv og andre hvis uhellet er ute er livsviktig. På sjøen, i elva, i fjellvannet eller i et basseng for den sak skyld. Skolen er pliktig å gi våre barn denne lærdommen. Svømming har vært nedprioritert i mange kommuner i en årrekke, Storfjord er intet unntak.  Vi må jobbe for å få et basseng opp å gå på Hatteng slik at elevene kan få svømmeundervisning ved skolen. Det er uholdbart år etter år å kjøre buss til Skibotn for å få svømmeundervisning i noen timer. Mye tid går bort i kjøring og venting. Dette er tid som heller kunne vært brukt til undervisning. Men for å få svømmeundervisning så er dette det eneste alternativet når situasjonen er som den er. Det koster mange kroner å kjøre buss med elevene hvert år, enda mer nå når kravene til undervisning er strammet inn. Alle bør nå innse at et basseng på Hatteng er den eneste fornuftige løsningen. Vi må snu på alle steiner for å få tatt i bruk bassenget igjen. Som leder i FAU har jeg jobbet mye mot kommunen og fylkesmannen for at våre barn skal få den undervisningen de har krav på. Dette blir jeg å fortsette å jobbe med i Høyre.
Skolen på Hatteng er en skole som lider av årrekker med mangel på vedlikehold. Dette må vi gjøre noe med. I 2016 skal skolen også ha plass til elever fra Skibotn. Slik som Hatteng skole fremstår i dag så er det svært imponerende at våre barn og lærere gjør det så bra og har det bra på skolen på tross av byggets tekniske stand. Hatteng skole trenger et skikkelig løft!

Vi har mange utfordringer i årene fremover. Man kan enten legge seg ned å klage over at dette ikke er mulig eller stå opp for seg selv og andre og si at dette skal vi få til! Vi trenger ikke gå lengre bort enn til Lyngen for å se hva man kan få til. Der har de investert nærmere 400 mill. kr i løpet av en 10 års periode. Et skikkelig kommunalt løft. De visste det kom til å bli hardt, men de visste også at de ville trenge det.  Nytt omsorgssenter, ny skole og nytt bo- og aktivitetssenter. Det går an!

Til slutt vil jeg si noen ord om vår ordførerkandidat Geir Varvik. Han var den eneste politikeren som ringte meg i vinter da det sto på som verst med FAU, svømmeundervisning, fylkesmann osv.  Han viste at han brydde seg og vi hadde en god samtale. De fleste husker sikkert også at det i vinter sto en utenlands trailer i grøfta litt bortenfor Oteren i flere dager. Hvem var det som stoppet og ga den stakkars sjåføren mat og drikke og var med på å hjelpe traileren på veien igjen sammen med andre gode hjelpere? Og det på dugnad i tillegg!  Det var hverken presten, klokkeren, legen, røde kors, lensmannen eller låsesmeden for den saks skyld. Nei, det var Geir Varvik. Han har et hjerte for alle, han lytter til alle og nettopp derfor ville han blitt en utmerket ordfører i Storfjord.

Godt valg.