Storfjord Høyre, er vi dimensjonert for dette?

Av Steinar Dalheim Eriksen

Etter at Storfjord AP sprakk i sykehjems saken inngikk raskt Storfjord Høyre som nytt støtteparti for å flytte kommunens sykehjem.

Det er mange som utrykker bekymring ut fra manglende åpenhet, hastverket og mangelfulle utredningene som er gjort før vedtak. Etter byggestart må trolig disse tas om man vil eller ikke. Dette som følge av offentlige og fordyrende pålegg som i verste fall rammer handlingsrom innen andre viktige kommunale oppgaver. Spørsmål ble tatt opp allerede første gang på årsmøtet i Storfjord AP mars 2013, for over 2 år siden.
Det gjelder brannordningen som kommunen har.
Forskrift om organisering og dimensjonering av brannvesen § 4-8.Innsatstid
Til tettbebyggelse med særlig fare for rask og omfattende brannspredning, sykehus/sykehjem mv., strøk med konsentrert og omfattende næringsdrift o.l., skal innsatstiden ikke overstige 10 minutter.
I dag er det 11 kompetente brannkonstabler + 60 % brannmester tilknyttet stasjonen midt i kommunen.  Krav om utrykningstid til sykehjem Åsen oppfylles med dette. De fleste jobber 100 % hos andre arbeidsgivere enn kommunen og har sin bopel fordelaktig tilknyttet hovedstasjonen. Dette problematiserer kommunens styringsrett over disse menneskene ved å flytte kompetanse etter sykehjemmet. Utrykningspersonell fra indre del av fjorden vil ikke rekke kravet til Skibotn, ergo må det bygges beredskap der. Siden vi ikke har vaktordning eller fast ansatte brannfolk kan kommunen benytte 40% oppmøte i dimensjonering. Med fare for å bli for detaljert, så betyr dette i praksis at kravet sier minst et utrykningslag (3 røykdykkere/konstabler + utrykningsleder) skal kunne møte innen 10 min ved Åsen. Da må kommunen ha minst 10 konstabler i beredskapsordningen og 4 av disse er utrykningsledere. Vi har også det tyngste materiellet ved stasjonen nærmest Åsen. I dag er hovedtyngden av personell med førerkort tyngre kjøretøy, røykdykkerkompetanse og utrykningsledere sentrert rundt dagens hovedstasjon for å oppfylle kravet.  
For at et lag skal kunne stille innen minimumskravet på Skibotn, må bemanning økes til minst 10 mannskaper, 4 av disse utrykningsledere. I dag har vi fem engasjerte mannskaper i Skibotn og en mindre brannbil som ikke oppfyller krav ift utrustning røykdykking. Brannsjef Tromsø har uttalt i saken at brannvesenet må styrkes betydelig ift nytt sykehjem. Dette innebærer raskt nyansettelser, utdanning av nytt personell, vaktordning, større brannbil, førerkortutvidelser, verneutstyr, kanskje endog utvidelse av den nye branngarasjen på Skibotn. Utfordringen er jo at kravet gjelder fra den dagen bygget tas i bruk. Storfjord brann- og redning besitter i dag dyktig og kompetent mannskap ift dagens brannordning. Utfordringen er at flytting av særskilt brannobjekt fører til at vi ikke lengere er i takt med kommunens brannordningen. Institusjoner som sykehjem er risikoobjekter fordi det i stor grad er nødvendig med evakueringsbistand av sengeliggende. Som vi vet er det røyken som krever rask handling. Da bør også tilgjengelighet på røykdykkerkompetanse og nødvendig utstyr flyttes i umiddelbar nærhet til slike bygg og det er dette lover og forskrifter forutsetter.
En konsekvensutredning skulle ha fanget opp disse merkostnader før man tok det endelige valget. Håper jeg tar feil, men Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) var neppe høringspart i saken. Deres mandat er å ivareta krav ift sikkerhet. DSB kommer kun med pålegg i ettertid.   
Kan Storfjord Høyre svare på om de er fremlagt, eller er kjent med kostnadene for regodkjenning av ny brannordning. Er dere beredt til å ta disse i ettertid? Hvilke konsekvenser ser Høyre med hensyn på flytte materiell fra dagens hovedstasjon og redusere bemanning indre del. Mange gjør dette på toppen av annen fulltidsjobb, i fritid, helger og 365 dager i året på bakgrunn av vårt tøvate idealistiske syn på å bidra med viktig kompetanse i lokalsamfunnet. Men ingen er uerstattelige, gjerne bare dyrere.
Godt valg ønskes!