
Skulder ved skulder mot skolemassakre
NORDKJOSBOTN Elever, lærere, politikere og foreldre står skulder ved skulder mot skolemassakren som er varsla.
Det skal ikke bli lett å legge ned noen av skoletilbudene ved Nordkjosbotn vgs. Det er klart etter at elever og lærere møtte ordførerne i Balsfjord, Storfjord og Lyngen til et rådslag i dag.
Troms, et fylke i verdens rikeste land, har ikke råd til å gi ungdommen i distriktene tilfredsstillende skoletilbud på videregående nivå. Derfor har fylkesråd for utdanning, Magnus Mæland, forslått å legge ned en rekke tilbud i ditsriktene. For Nordkjosbotn vgs, som ungdommen fra de tre nevnte kommunene sokner til, er det særlig yrkesfagene som rammes.
Provoserer
Det som later til å provosere mest, er at tilbudene skal sentraliseres til Tromsø, hvor sentrumsskolene bare får kutt av mer kosmetiske art.
Nordkjosbotn vgs har i dag i 205 elever. Dersom de foreslåtte kuttene blir gjennomført, må 60 elever se seg om etter tilbud i Tromsø eller andre steder. I dag kan nesten alle elevene ved Nordkjosbotn vgs bo heime. Hvordan skal de finne et sted å bo i Tromsø, som allerede har et sprengt boligmarked, og hvor prisene på en hybel ikke på noen måte passer et stakkarslig borteboerstipend? Det var et av mange sentrale spørsmål som ble stilt i kantina på skolen i formiddag.
Ifølge Fylkesrådets regnestykke skal fylket spare rundt 200 mllioner på kuttene fram til 2017.
– Hvordan skal de klare det? lurte en av elevene ved skolen på. Han pekte på at elevene ikke blir borte om de flyttes, og bygningene blir jo stående og må holdes rene og vedlike.
– Det er et regnestykke vi ikke har sett, sa Lyngenordfører Sølvi Jensen.
Lærer Anne Karin Sjøthun hadde blitt provosert av at fylkesråd for utdanning på radioen i dag tidlig hadde gitt uttrykk for at han ikke ville kjempe om en andel til skole av de 40 ekstramillionene fylket skal ha fått, og så gjerne at hele potten gikk til samferdsel.
– Noen må fortelle den karen hvilken jobb han har, sa Sølvi Jensen.
Se videoreportasje som kommer her om litt:
Skolekutt from Tore Figenschau on Vimeo.
Stort behov
Under pressekonferansen ble det pekt på at det er ykesfagene, helse- og sosial, mat og restaurantfag, som rammes, de som det er svært stort behov for i distriktet. I alle tre kommunene skyller en eldrebølge inn om få år, og det er skrikende behov for helsearbeidere. Samtidig er turismen i sterk vekst , og trenger fagfolk, blant anna innen mat- og restaurantfag. Lyngen alene hadde 50.000 besøkende i fjor, og bare i Tamokdalen var det 10.000 gjester.
Man frykter at hvis ungdommen først må reise bort for å ta videregående utdanning, vil få vende tilbake.
De tre kommunene kommer nå til å sende en felles høringsuttalelse til fylkesrådet, og dessuten skal kommunestyrene i hver kommune sende sin egen. Høringsfristen er 17. november.
– Dessutener det viktig at regionrådene engasjerer seg i kampen mot kuttene, sa varaordfører i Storfjord, Inger Heiskel.