Silja-Karlsen
Silja Karlsen er prosjektleder i Omdømmebygging i Nord-Troms. Foto: Lisbeth Holm.

Savner du noen?

TILFLYTTING Omdømmeprosjektet i Nord-Troms har tatt initiativ til kampanjen Savner du noen og oppfordrer folk som bor i regionen om å tipse om personer som burde flytte hit. 

 

Silja Karlsen, prosjektleder Omdømmebygging i Nord-Troms, forteller at det kan være egne utflytta barn eller barnebarn, gamle klassekamerater, studiekamerater som kanskje ikke hadde bodd her, men som man trodde ville trives her, eller hyttefolk og andre med hjertet sitt i Nord-Troms. 

 

– De vi får tips om, skal så kontaktes med en telefon fra «egen» kommune. Alle seks kommunene i Nord-Troms samarbeidet skal delta. 

Alle de savnede får en telefon der budskapet er «noen savner deg i Nord-Troms». Vi setter av en felles dag for å gjennomføre dette. Og denne dagen/ kvelden sitter det et ringeteam i hver kommune og ringer alle vi hadde fått tips om. Ordfører, prosjektmedarbeider i Omdømmeprosjektet og tilflytterverter er naturlige deltakere i ringeteamet. Disse vil fortelle vedkommende at hun / han er savna, og vil høre om hun / han har tenkt på å flytte til Nord-Troms.

 

Ifølge Silja er tanken er at man gjennom dette skal involvere regionens innbyggere i tilflyttingsarbeidet, samtidig som  man får kontakt med potensielle tilflyttere.

– Vi ønsker å teste ut  om denne typen kampanjer kan være aktuelle for kommunene i Nord-Troms å gjennomføre flere ganger. Erfaringene fra denne kampanjen er derfor viktige for oss, sier hun.

 

– Hva med boliger og jobber?

 

– Omdømmeprosjektet har bedt kommunene jobbe med boligutvikling. Utfordringene i kommunene er litt forskjellige, men det som går igjen er behovet for såkalte ”midlertidige” boliger. Dvs. boliger som kan leies av potensielle tilflyttere, gjerne i en kortere periode, for vi ser at mange ønsker å ”prøve å bo” en stund før de etablerer seg med egen enebolig/ annet, svarer Sillja.

 

Om jobbsituasjonen opplyser hun:

 

– Når det gjelder  jobbsituasjonen har Omdømmeprosjektet gjort en enkel kartlegging av behovet for arbeidskraft hos de 5-10 største bedriftene, målt i antall ansatte, i hver kommune og gjort det samme hos kommunene selv. Svarprosenten fra bedriftene er ikke stor, men det er tydelig at behovet for arbeidskraft de ti neste årene er betydelig. Når det gjelder kommunene, er det også behov, spesielt innen helsesektoren, de neste årene. 

I tillegg jobber kommunene for å bedre etablererveiledningen for nyetablerere og kommunene skal i telefonsamtalene også snakke om muligheten for å  «ta med seg» en jobb man allerede har.

 

Felles ringedag for kommunene bli tirsdag 21. januar, og siste dag for å ”melde savna” er mandag 20. januar.

 

Mer om hvordan man skal tipse, finnes på kommunenes nettsider fra fredag 20.desember.