Reiseliv, naturopplevelser og landbruk som bygdenæring

Av Berit Nergård Nyre, 5. kandidat Storfjord Senterparti

Senterpartiet ønsker at Storfjord skal være et attraktivt sted å bo. Nesten 40 prosent av den yrkesaktive befolkninga i Storfjord pendler ut av kommunen for å arbeide.

Berit Nyre Nergård.
Berit Nergård Nyre

Det betyr at vi trenger flere arbeidsplasser i kommunen.
Derfor er det viktig å satse på næringsutvikling og aktivitet – kanskje særlig med grunnlag i de ressursene som allerede finnes i kommunen. Dyrka jord, skog og utmark med fjell og elver er slike ressurser. Fordelen med disse ressursene er at de ligger fast – de er der de er og kan ikke flyttes. Det lar seg ikke gjøre å “flagge ut“ virksomheten til en annen kommune – eller inn til Tromsø eller sørover for den saks skyld.
Storfjord er ingen stor landbrukskommune, men ressursene er likevel verdifulle og næringa er viktig for bosetting og for sysselsetting.
Landbruket er ei grønn og bærekraftig næring som produserer kortreist mat og gode opplevelser i skog og utmark. I Storfjord produseres det melk og kjøtt av både ku og geit, i tillegg til lammekjøtt i kvalitetstoppen i landet – de beste utmarksbeitene finnes her.
Senterpartiet vil legge til rette for å ta vare på og videreutvikle disse ressursene gjennom å styrke de kommunale tjenestene på dette området.
Vi ønsker en aktiv næringspolitikk som omfatter både egne ressurser og nye ideer, samt etableringer utenfra. Storfjord har et stort potensial innenfor reiseliv og turisme, spesielt det grønne reiselivet med muligheter for friluftsliv og turguiding, toppturer, sykkelaktiviteter, naturstier, hundekjøring, reinkjøring, jakt, fiske og andre naturopplevelser. Kombinert med reiselivsanlegg og lokal mat av forskjellig slag (kjekjøtt, lammekjøtt, reinkjøtt,ost, poteter og grønnsaker), er det mange muligheter for å utvikle kommunens egne ressurser.
Senterpartiet går inn for at kommunen skal bruke ressurser for å legge til rette for positiv utvikling av landbruksressurser og annet næringsliv.
Det får vi plass til om vi ikke bygger nytt sykehjem.