Jan-Peder-Andreassen+Asle-Tjeldflåt-(2-of-77)
Fylkesmannen, her representert ved Asle Tjeldflåt og Jan-Peder Andreassen, følger den økonomiske utviklinga i Storfjord nøye.

Økonomisk uføre - meget negativ utvikling

STORFJORD Fylkesmannen er svært bekymra for den økonomiske situasjonen i Storfjord kommune.

På et ROBEK-møte i oktober oppsummerte han situasjonen i kommunen slik:

 

  • • Økonomisk uføre -meget negativ utvikling de siste årene

- Underskudd tre år på rad (2010-2012), totalt underskudd ca 17 mill kr

- ROBEK-kommune siden januar 2012

- Tidligere inndekningsplaner har ikke blitt fulgt

- Usikkert om inndekning i 2013 vil realiseres

  • • For høyt aktivitetsnivå i forhold til inntektene

  • • Økning i lånegjelda

  • • Til tider anstrengt likviditet

  • • Ingen buffere = meget sårbar for uforutsette utgifter/svikt i inntektene

 

I sin oppsummering viste Svein Ludvigsen til at kommunen har til nå ikke klart å følge vedtatt inndekningsplan, og må søke departementet om utvida inndekningstid hvis 2010-underskuddet ikke dekkes i 2014.

 

– Det bør innføres bedre og hyppigere rapportering om økonomisk utvikling til formannskap og kommunestyre, og kommunen må videre vurdere om de tiltak som kommunen har iverksatt så langt er tilstrekkelig for å dekke det samlede underskuddet på ca. 17 mill kr. Det er fylkesmannens anbefaling til Storfjord kommune.

 

Det er avtalt nytt møte med Storfjord allerede 11. desember, og kommunen ønsker tettere kontakt med Fylkesmannen om den økonomiske situasjonen og det skal avtales nytt ROBEK-møte på nyåret.

 

Ifølge rådmannen er antall årsverk redusert med 14,5 fra 2011 til 2012 og 9,4 fra 2012 til 2013, og i rådmannens budsjettforslag for 2014 vil det komme ytterligere reduksjon.

Et anna sparetiltak er strukturendring i omsorgssektoren, der to omsorgssenter er redusert til ett fra 2012, som en midlertidig løsning.

 

Kommunen har hatt ressurskrevende barnevernssaker, noe som har økt utgiftene. 

Pensjonskostnader har økt, mens kraftinntektene har gått ned fra 13 mill. kroner i 2009 til 4 mill. kroner i 2013.

 

Om årsaken til inntekstsvikten for elektrisk kraft sier økonomisjef Viggo Døhl:

 

– Storfjord kommune har en gitt mengde konsesjonskraft som kan selges på kraftmarkedet. Størrelsen på kommunens inntekter avhenger av hvilken pris vi oppnår i markedet. Prisen vi fikk for konsesjonskraften i 2013 var på et veldig lavt nivå i forhold til tidligere år. Når strømprisen er lav, tjener vi lite, og når strømprisen er høy tjener vi mer.

 

– Hva er situasjonen når det gjelder inndekning av tap 2010?

 

– Det er planlagt med inndekning av om lag kr 2,5 mill. av 2010 underskuddet i inneværende år. I forbindelse med 2. tertialrapport ble det usikkert om vi klarer å dekke inn dette inneværende år. Derfor er rådmannens budsjettforslag lagt frem med en avsetning til inndekning av hele 2010-underskuddet i 2014, om lag kr 6,9 mill., opplyser økonomisjefen.

 

Storfjord arbeiderparti har invitert til to folkemøter om  den økonomiske situasjonen og budsjettabeidet i kommunen. Det første møtet er på Oterun klokka 18.00 i dag, og på Skibotnsenteret i morgen til samme klokkeslett.