
Markerer 9. april
MARKERING Onsdag er det 9. april, årsdagen for det tyske angrepet på Norge.
I den forbindelse lanserer Storfjord kommune ei ny digital fortelling fra andre verdenskrig på nettstedet digitaltfortalt.no.
– Storfjord kommune er med i prosjektet Krigsminnelandskap Troms. Storfjord har vært et av de militærhistorisk viktigste områdene i Norge gjennom det 20. århundre og sammenfallet mellom krigsminner og kaldkrigsminner i landskapet er unikt i norsk sammenheng. Derfor ser vi innsamling og dokumentasjon som svært viktig. I krigsminneprosjektet inngår registrering, kartlegging av allerede innsamla materiale, nye intervjuer med øyenvitner, samt digital formidling på internett.
Det skriver kulturkonsulent Maria Figenschau i ei pressemelding.
Marit Ruud (f. 1936) og Liv Nevermo (f. 1937) fra Storfjord var barn under krigen. I tre deler forteller de om små og store hendelser fra andre verdenskrig, sett med barneøyne. Del 1 starter 9. april 1940, og handler om hvordan tyskerne inntok bygda, hvordan lokalbefolkninga prøvde å hjelpe krigsfangene som etterhvert kom og om hemmelighetskremmeriet som blei en nødvendig del av hverdagen.
De to neste delene vil ifølge pressemeldinga bli publisert fortløpende. Samtidig er Storfjord kommune på jakt etter flere øyenvitneskildringer fra andre verdenskrig, og oppfordrer folk som har, eller som kjenner noen som har ei historie å fortelle, til å ta kontakt med kulturkontoret.
Digitalt fortalt kan også brukes til å formidle bilder og tekster fra private arkiver, så alle som er i besittelse av noe de tror kan ha interesse for andre oppfordres til å dele dette på denne måten. Kulturkontoret kan være behjelpelig med skanning og annen tilrettelegging. I løpet av våren planlegges det også et kurs for alle som kan tenkte seg å produsere egne digitale fortellinger. Interesserte kan gjerne melde sin forhåndsinteresse til Kulturkontoret.
Lenke:
Faktaboks
Kort om prosjektet Krigsminnelandskap Troms:
Krigsminnelandskap Troms, 1940 – 1995 er et prosjekt som skal registrere og dokumentere krigs- og forsvarshistorien i Troms, og informasjonen skal danne grunnlag for destinasjonsutvikling, skole-produksjoner og tilgjengeliggjøring i landskapet. Prosjektet eies av Troms fylkeskommune.
Kort om digitalt fortalt:
Digitalt fortalt ble etablert i Kulturminneåret 2009. Bak nettstedet står Kulturrådet. Kulturrådet ønsker at arkiv, museer, frivillige lag og foreninger og enkeltpersoner tar i bruk Digitalt fortalt for å fortelle sine fortellinger. - Her ønskes de spennende og annerledes fortellingene velkommen, fortellinger som er oppsiktsvekkende, engasjerende, vanskelige, morsomme eller avslørende. Nettstedet kan bruks som kilde i undervisning og lokalhistorieformidling på ulike måter.