Hvorfor akkurat nå?

Av John-Are Leirbakk

Jeg har stilt spørsmål tidligere om hvorfor akkurat nå? Hvorfor er det så viktig å tvinge igjennom et vedtak akkurat nå som skaper så mye strid og splid i en kommune?

Det er noe med denne "hastesaken" som virkelig bekymrer meg.
Spesielt med tanke på at både skolen og barnehagen ble bygd ut og en avdeling i barnehagen, samt ungdomskolen legges ned ikke lang tid etterpå.
Er det ikke mulig å se litt objektivt på sykehjemssaken? Hva med å sette opp konkrete budsjett for nybygg i Skibotn og evt. totalrenovering av Åsen?
Man skulle tro at der fundamentet og reisverket allerede står klart, ville blitt det billigste alternativet.
Kan et slikt budsjett være et tiltak som gir innbyggerne innsikt nok til at spliden blir lagt til side og alle kan glede seg over et nytt sykehjem uansett hvor det blir plassert?

Når jeg så på nordnytt at det blir sykehjem i Skibotn uansett, så tenker jeg på NAV-bygget som nærmest ble tvunget igjennom, og på spliden det skapte, ikke bare skapte det splid og krangel, men kommunen fikk en merkostnad på 950 000 og innbyggerne fikk skyhøye kommunale avgifter, og beklageligvis fikk bygget også skylden for at vi ble en Robek kommune.
Skal det denne gangen også tvinges igjennom et vedtak som pålegger oss innbyggerne eiendomskatt i tillegg til de kommunale avgiftene?
Hvor attraktivt blir det da å etablere seg i kommunen?

En personlig mening fra min side er skuffelsen over å lese på istorfjord hvordan Ordføreren uttaler seg;

"Han minnet også om eldrebølgen: – Den vil ikke seile ut fjorden, sa han,
og krevde respekt for vedtak som er gjort.
– Men det sitter folk i denne salen som ikke har respekt for demokratiet, konsterte han."

men i et demokrati har man rett til å være uenig med flertallet og det synes jeg innbyggerne i Storfjord bør få lov til når det dreier seg om en såpass kostbar affære.
I et diktatur derimot ligger makten hos en person eller en mindre gruppe personer og vi andre har liten eller ingen innflytelse.

Frp i Storfjord tar ikke stilling til sykehjemssaken, noe jeg tenker er både klokt og fornuftig, de tør å stille til valg uten å ta stilling til hvor lokaliseringen av det nye sykehjemmet bør være, men stiller til valg med sitt valgprogram og det de kjemper for.

Storfjord SP går ut i media og legger fokus på "borte bra, men hjemme best" og hva er vel bedre enn at våre gamle får bo hjemme så lenge som Mulig? Det synes jeg og er både klokt og fornuftig, hvorfor kan vi ikke ta sikte på å bli den beste kommunen i Norge for de eldre, som setter alle mulige midler og muligheter sammen slik at våre eldre får bo hjemme så lenge som mulig? At sykehjem er det siste alternativet?
Det heter så fint at pleierne skal hjelpe pasienten med å opprettholde sine egne ressurser, men dårlig tid, underbemanning og dårlig økonomi fører ofte til at pleierne gjør jobben for pasienten, i beste mening selvfølgelig, men de som bor hjemme opprettholder eksisterende resurser mye lengre.

Jeg vet om folk som har flyttet fra Storfjord pga jobb og boligmangel.
Det finnes barn, ungdom og voksne som ikke får nødvendig psykisk helsehjelp pga at kommunen ikke har tilbud til akkurat de gruppene.
De som trenger den hjelpen må beregne både reise og merkostnader som følge av lang reise vei, slik at både økonomi og belastning blir lagt til en allerde vanskelig livssituasjon.
Av alle partier i Storfjord var det kun FRP som ønsket å jobbe for lavterskel tilbud innen psykisk helsetjeneste.
Tall fra 2014 viste at vi har tre ansatte i psykiatri tjenesten og 35 "brukere" av tjenesten. Sammenlignet med landsgjennomsnittet utgjør dette 2-3% av innbyggerne i kommunen som benytter seg av tjenesten.
Norske og internasjonale studier viser at 30-50 prosent av den voksne befolkningen vil få en psykisk lidelse i løpet av livet (Kessler, 2005a, Mykletun, 2009).
Hvordan kan vi da tro at Storfjord er annerledes?
Tverrpolitisk liste setter søkelyset på sykefravær i Storfjord kommune, tør vi å tenke at noe av det kan skyldes belastningene rundt sykehjemssaken siden Skibotn omsorgssenter ble nedlagt?

Senterpartiet nevner at 40% av innbyggerne i Storfjord pendler ut av kommunen for å arbeide.
Det er nesten halvparten av alle yrkesaktive i kommunen og det sier meg at vi sitter inne med masse kompetanse og antakelig på mange ulike arenaer.
Hvorfor ikke tenke nytt fremfor for gammelt? Også her kan man også dra frem sykehjemssaken, hva med å bygge noe vi allerede ikke har?
Hva med å utvikle flere arbeidsplasser, i stede for å erstatte en vi allerede har?

Mange av partiene har flere gode saker de kjemper for, men i år er fokuset desverre falt på sykehjemssaken.

Håper og tror den som blir valgt til ordfører i år tenker på det beste for alle, for barn, ungdom, yrkesaktive, trygdede og eldre.
At vi får en kommune som ikke blir kjent som krangle kommunen.
At vi ikke er så kravstor at vi bruker de beste argumentene for å bygge nytt, for så å legge ned igjen like etterpå.
At demokratiet styres av flertallet, men hvor de som er motstandere også har rett til å bli hørt i sine synspunkter og respektert for å mene noe annet.
At vi tør å satse på noe nytt.
Og at alle innbyggere sitter igjen med følelsen av at Storfjord er en flott kommune å bo i, og at barna som vokser opp har styrke og mulighet til å bosette seg her som voksen og at de vil bli gammel i denne kommunen.

Håper også at flest mulig leser partiprogrammene og bruker stemmeretten sin!

Godt valg folkens!!