FrP og flyktninger

Siv Jensen og hennes nestkommanderende Per Sandberg i Fremskrittspartiet har gått ut med en oppfordring om å boikotte Stortingets vedtak om å ta imot 8000 syriske flyktninger i løpet av to år.

Per Sandberg, Fremskrittspartiet.
Per Sandberg, Fremskrittspartiet.

8000 mennesker som flykter fra alt de eier og et land som er ødelagt av krig.

Eg er sjøl født flyktning, for vi nordmenn hadde også behov for å søke trygghet i et anna land i forbindelse med krig.

Sammen med åtte andre sambygdinger flykta mine foreldre fra et tyskokkupert Norge i mars 1943. På ski over fjellet, i dårlig vær og med dårlig utstyr, til nabolandet Sverige. Skribenten, lokalhistorikeren, fotografen og samfunnsmennesket Sigurd Engen var med i det følget, og har beretta livaktig om flukten i en artikkel han har skrevet.

På den nordligste fjellgården i Sverige, Kummavuopio, fikk de en varm mottakelse av vertsfolket der,  Olga Raatamaa, keisarinna Olga, og hennes familie. Senere ble de hjulpet videre til ulike steder lenger sør i Sverige.

Det var mange slike grupper som tok seg over til Sverige i krigsårene. Sverige tok imot rundt 50000 norske flyktninger under krigen. Med åpne armer og varme hjerter.  I tillegg til flyktninger fra andre land.

50000, Per Sandberg! Flykninger som kunne være glad for å møte hjertevarme og medmenneskelighet, og ikke holdninger som du og ditt parti representerer.

Eg husker  ingen ting fra tida som flyktning i Sverige, for eg var bare ett år da familien min kom tilbake til Norge. Men eg husker svenskepakkene og brevene som kom fra Sverige i årene etter krigen. Og gleden vi hadde av å pakke julegavene som skulle til Sverige. Og ennå husker eg navn som ble nevnt i forbindelse med julepakkene og brevene, Ragnhild, Nisse, Ragnar og flere. Vi hadde fått venner blant dem som huset oss flyktninger.

Krigen tok heldigvis slutt. Mange av nordmennene ble i Sverige. Andre ville heim til et fritt fedreland.

I dag kan man bare gremmes og skjemmes over de skittenbrune holdningene som Fremskrittspartiet med Jensen og Sandberg i spissen bærer til torgs i flyktningsaken.