Framtidsrettede helse og omsorgstjenester

Av Hanne Braathen, ordførerkandidat Storfjord Senterparti

Storfjord kommune har i mange år satset på gode helse- og omsorgtjenester. Det er viktig å ha et variert tilbud til befolkningen i alle aldre.

hanneB (1 of 1)
Hanne Braathen.

For noen år siden vedtok kommunestyret i Storfjord planen ”Borte bra-hjemme best". Den legger vekt på at de fleste ønsker å bo hjemme lengst mulig. Dette er en viktig forutsetning når vi skal utforme de videre tjenestene. Vi må satse på gode og framtidsrettede tjenester.
For å få det til, må det bygges ut et variert tilbud. Eksempler på det er dagsenter, døgnbemanning hjemmesykepleien, styrke kompetansen i hjemmetjenesten med flere med spesial utdanning, ( kreft, demens, psykiatri, rus) ergoterapeut, fysioterapeut. Det er viktig å styrke helsesøstertjenesten, det forebyggende arbeidet både for barn, unge og eldre.
Mange eldre klarer ikke å bo i egne hus. De kan trenge litt hjelp og tilrettelegging. Mange vil kunne klare seg i et ”bofellesskap” med egen omsorgsbolig.  Det bør være egne leiligheter knytte opp til felles oppholdsrom / kjøkken. De må i tillegg ha mulighet til å få den hjelp de måtte trenge. Det vil være større trygghet og mulighet for å ha felleskap / samhold med andre i samme situasjon Mange eldre er ensomme, da er det godt å kunne ha naboer lett tilgjengelig. Det vil derfor være riktig for kommunen å satse på omsorgsboliger/ omsorgstun, eventuelt i samarbeid med private. Skibotn med tilknytting til LHL-senteret, er meget  godt egnet til dette.
I Storfjord har vi hatt fire omsorgsboliger, to i tilknytting omsorgsenteret på Åsen og to  ved omsorgsenteret på Skibotn.
Staten gir tilskudd til slike boliger på linje med sykehjemsplasser.
Storfjord Sp ønsker å

  • Utrede og bygge omsorgsboliger med fellesrom
  • Styrke den hjemmebaserte tjenesten
  • Styrke helsesøstertjenesten
  • Øke dagtilbudet for hjemmeboende

Dette har vi råd til om vi ikke bygger nytt sykehjem på Skibotn.