natalia-1
Natalia Furmankova valgte fjord og fjell istedenfor millionby.

Fra millionby til fjord og fjell

HATTENG Natalia Furmankova (48) har spilt orgel og andre tangentinstrumenter over hele Europa. Men det var i Storfjord og Lyngen hun valgte å jobbe som organist.
– Iallfall så lenge Gud vil, sier hun.
natalia-2
Orgeldeler ligger spredt utover golvet, men til lørdagens konsert skal alt være på plass, forsikrer Natalia Kurmankova.
Natalia tråtte sine barnesko i millionbyen St. Peterburg, og det var her hun fikk sin musikkutdannelse. Først på musikklinja på videregående skole, og senere på universitet og høyskole. Høyere musikkutdannelse enn den hun har, er det ikke mulig å få i Russland. Vi traff Natalia på galleriet i Storfjord kirke. For øyeblikket et kaotisk sted. Her ligger deler av orgelet spredt utover, og under arbeidsforhold som ikke virker å være helt perfekte, strever Natalia og to mannlige hjelpere med å få orden på saker og ting. Orgelet skal stemmes, får vi vite. På lørdag førstkommende skal det nemlig være orgelkonsert i kirka, og da må orgelet være i orden. Å holde konsert er ikke noe Natalia er uvant med. Hun har vært innom de fleste landi Europa i sin karriere, og spilt både solo og sammen med symfoniorkestere. Nå gleder hun seg til sin første konsert i Storfjord kirke. Hun liker kirka. På en eller annen måte har hun fått det for seg at den er Noahs ark. Iallfall når hun sitter der og spiller. Da stemmer alt, også inni hennes eget hjerte. På programmet lørdag står musikk av komponistene Bach, Grieg og Mozart. Nederlenderen Gooi De Vries, nå bosatt i Lyngen, skal bidra med sin klarinett.
Natalia vokste opp i en kunstnerfamile, og har mang en gang stått modell for sin kunstmalende far. Hun kjenner seg igjen i modellrollen når hun må stille opp for fotografen, og føler seg ikke helt bekvem. Iallfall ifølge henne selv. Og at kunstnergenene er arvelig, er hennes åtte år gamle datter et levende bevis for. Til tross for sin unge alder er hun allerede en fremragende organist og sanger. I går sendte Natalia dattera si hjem til St. Petersburg hvor hun skulle ha konsert! Noe som forøvrig tok nattesøvnen sist natt fra en noe bekymra mamma. Det som trakk Natalia til områdene rundt Lyngenfjorden, var utvilsomt naturen. Hun stifta bekjentskap med den første gangen i fjor sommer. Og i oktober var hun tilbake med ansettelsespapirene i handa. Hun elsker fjord og fjell, og gleder seg til sommeren. Da skal det bli mang en tur i skog og mark og på fjellet, forsikrer hun. Men hun er ikke på noen måte på kant med vinteren. Det er ikke det. Neida, hun har lært seg å gå på ski, og har som mål å bli bedre og bedre. Men alpinbakken på Lyngseidet, nei, den har hun holdt seg unna. Enn så lenge. Å være organist i et området med så store avstander som i Lyngen og Storfjord, er ikke lett. Særlig ikke når man mangler bil og det russiske førerkortet ikke er gangbart. Men det skal det bli en orden på: Allerede om få dager begynner hun på trafikkskolen. Og til sommeren, da skal hun kjøpe seg bil. Nå er hun prisgitt godviljen til Rolf kirkeverge og Stefan prest for å komme seg til og fra de ialt åtte orglene hun skal traktere i de to kommunene.