Fjollete! Makkverk!

Av Harald Ryeng

Har vært inne og kikket på de nye veinavnene.

Harald-Ryeng
Harald Ryeng.

Her har noen tydeligvis prøvd å være kreative og laget nye navn som aldri har vært i bruk lokalt. Resultatet er rett og slett FJOLLETE!
Som offentlig sakshandsaming betraktet er hele saken et MAKKVERK!

Brennaveien har for eksempel alltid hett Brennaveien- og det på norsk. Her har man gitt et samisk navn Buollánbálggis. Det har i min tid ikke bodd samer her - annet enn tilfeldig om sommeren - så hvorfor det samiske navn?
Tilsvarende dette "Palosvingen" - Brennasvingen - hvor har man hentet dette fra? Er fullstendig ukjent  - hvor er denne svingen? Gamle E6 fra Helleren til Hatteng ble før gjerne kalt for Hovedveien, så hvorfor ikke Gamle Hovedvei istedenfor dette fjolleriet med tre forskjellige navn på strekningen?

Hatturanta er også en nykonstruksjon som ikke har noen språklig eller historisk bakgrunn. Hattengstrand er et helt ukjent navn også på norsk. Fra gammelt av gikk det en kjerrevei ned her til Taterneset, og den kalte vi gjerne Taternesveien. Men det er vel ikke politisk korrekt i dagens verden...Siden den går langs kirkegården hadde kanskje Kirkegårdsveien vært det naturlige navn. På den annen side er det ikke noen bebyggelse før etter kirkegården hvor det nyregulerte industriorådet ligger, så INDUSTRIVEIEN hadde vært et mer beskrivende veinavn.

Kitdalsveien på vestsiden Åsen/Mannfjellet har fått navnet Veibakken, etter den første gården etter krysset? Hva er galt med Kitdalsveien ? På østsiden av dalen har man laget til ny lapskaus av navn: NAIMAKKA. En gård her i dalen heter Naimak , Naimakka derimot er på fjellet i Sverige. Deretter kommer Jordmorstien - Hvor gikk veien over til å bli en sti?
Det kunne godt ha vært Kitdalsveien (Vest/Øst) helt rundt dalen, eller den kunne ha fått navn etter fjellene: Mannfjellveien /Moskogaisaveien.

Dette er bare noen eksempler. Jeg er redd det kommer flere innvendinger mot disse navnene.

Jeg har ingenting i mot samiske eller finske navn - vel å merke der de har vært i bruk i generasjoner, men det er bare tullete å konstruere nye i den hensikt å være trespråklig.

Dette er et handverk så elendig at kommunen bør omgående trekke hele saken tilbake og gi den en ny behandling, og ta i bruk  veinavn som allerede er i bruk.