Ninapetrina
Garn i søkk og kav. Nina Figenschau er hekta på garn og strikking. Her i nyåpna utsalg i Geotexbygget, og i egen-designed jakke.

Fast i garnet

GARN  Nina Figenschau er hekta på garn.

Helt fra før hun begynte på skolen, har hun vært interessert i garn og strikking.  Hun kunne sitte å se på bestemora når hun handterte strikketøyet, og bad om å få prøve. Men bestemora mente hun var for lita til å lære å strikke. 

– Men i et ubemerka øyeblikk stjal jeg et par strikkepinner og litt garn fra henne og gjømte meg i et kott, og der prøvde jeg å finne ut av det på egen hånd. Så jeg lærte å strikke før jeg begynte på skolen, forteller hun.

 

Nina er utdanna biolog, men i en distriktskommune som Storfjord, er det ikke lett å få fast jobb i den sektoren. Det ble derfor til at hun begynte å sysle med tanken om å starte egen bedrift. I det små begynte hun å farge garn sjøl, og introduserte resultatet for søstera og svigersøstera.

 

– Det ble såpass vellykka at jeg fant ut at en bedrift på dette området kunne være liv laga, forteller hun.

 

Dermed var hun i gang. Med feriepengene sine på rundt 40.000 finansierte hun oppstarten, og 1. juli i år kunne hun feire ettårsjubileum i garnbutikken sin, ninapetrina.no

– Jeg har ikke søkt om støtte fra kommunen eller andre, og liker å klare meg på egen hånd, forteller hun. 

Nå selger hun garn på nettet, men har også eget nyåpna utsalg i Geotex-bygget. Utsalget er åpent hver tirsdag og fredag.

 

– Å ha nettbutikk er veldig bekvemt, men det er også viktig å være tilstede fysisk, så derfor har jeg åpna utsalg, og jeg har også deltatt på messer lokalt i Skibotn og på julemesse i Bodø. Dessuten er sosiale medier som Facebook og Instagram viktig i markedsføringssammenheng, forteller hun.

 

– Det er veldig få som driver med garnfarging her til lands. Det er mer vanlig i utlandet, sier Nina.

Sjøl unngår hun snarveger når det gjelder garnfarging, og satser på rein ubehandla ull som hun får fra England.

– Ull som lukter skikkelig sau må det være, mener hun.

Og oppskrifta er enkel: Syrefarger i pulverform pluss eddik i vannet som varmes opp.

– Alt fargestoffet binder seg kjemisk til garnet, og vannet som er brukt, forurenser ikke når det helles ut. 

 

– Og hvor har du lært deg kunsten?

 

– All kunnskapen har jeg henta på nettet, googlet og lett og eksperimentert på egen hånd, forteller hun.