Augusthuset_3317
Riksantivaren og fylkeskommunen: Enig om Augusthuset.

Enighet om Augusthuset og Bergbua

VERN Det er enighet mellom Riksantikvaren og Troms fylkeskommune om at regulering til hensynssone etter plan- og bygningsloven vil være det riktige virkemiddelet når det gjelder Augusthuset og Bergbua.

Det er klart etter at kommunen foretok befaring på stedet i september i fjor. Olav Austlid fra Troms fylkeskommune deltok på befaringa, og Riksantikvaren har konferert med Troms fylkeskommune angående hvilket lovverk som vil kunne benyttes for å bevare bygningene. Det er enighet mellom Riksantikvaren og Troms fylkeskommune om at regulering til hensynssone etter plan- og bygningsloven vil være det riktige virkemiddelet.

 

Det ble utført dendrokronologisk undersøkelse av Augusthuset 8. juli 2011. Byggetidspunktet for Augusthuset ble etter det satt til 1939, med en gjenbrukt loftsetasje av lokalt tømmer, sannsynligvis fra 1870-tallet. – Bua var ikke lett å datere, men det sannsynlige tidspunktet er 1882, skriver Riksantikvaren i et brev til Sametinget.

 

Sametinget konkluderte på bakgrunn av de opplysninger de hadde tilgjengelig, at dette var verneverdige samiske kulturminner med både samiske og kvenske/finske elementer. Bergbua, som er over 100 år gammel, ble vurdert som et automatisk freda samisk kulturminne. 

 

I si vurdering viser Riksantikvaren til at Sametinget vurderer husene på Berg som viktige og verneverdige kulturminner i Storfjord selv om de ikke kan klassifiseres som rent samiske og derfor ikke er automatisk freda som samiske bygninger. 

– Kulturminner kan ha fleretnisk tilknytning noe som kan øke verneverdien til kulturminnene.  Troms fylkeskommune konkluderte med at husene er verneverdige og anbefalte at de blir istandsatt og regulert som hensynssone, skriver Riksantikvaren, og har kommet til at kulturminneloven ikke bør brukes i dette tilfellet, skriver Riksantikvaren, og begrunner det slik: 

 

  • • Den ene bua er tatt ned og kan derfor ikke fredes.
  • • Tilstanden til den andre bygninga er så dårlig at etter en istandsetting blir lite av det originale tilbake. 
  • • Bygningene har verneverdi i lokal/ regional sammenheng 
  • • Bygningene er ikke av nasjonal betydning 

 

– Riksantikvaren deler derfor vurderinga til Sametinget og Troms fylkeskommune. Bygningene har verneverdi og regulering som hensynssone vil være et relevant virkemiddel, mener Riksantikvaren.