En raus og åpen folkekirke med rom for alle

Av Anne Dalheim

Det er kommunevalg den 13. og 14. september. Samtidig er det det kirkevalg. Om du er medlem av Den norske kirke har du nå en gylden mulighet: Å sikre en raus og åpen folkekirke med rom for alle.

Anne Dalheim
Anne Dalheim

 En kirke som åpner for ekteskap mellom likekjønnede. En kirke som ikke velger bort kvinnelige prester. En kirke for alle. Er du enig i det? Bruk stemmeretten din og stem på Åpen Folkekirke ved kirkevalget. Alle som fyller 15 år i 2015, og som er medlem i den norske kirke kan stemme.

Åpen Folkekirke
Den 13.-14. september avholdes det valg av de lokale menighetsrådene og de regionale bispedømmerådene. Til sammen danner alle bispedømmerådene i Norge Den norske kirkes øverste organ, Kirkemøtet. Det er derfor du nå kan velge hvem som skal bestemme i kirka, ettersom høstens kirkevalg avgjør hvem det er som sitter i Kirkemøtet.

Våren 2014 stemte det sittende Kirkemøtet, med knapt flertall, imot vigsel og forbønn for likekjønnede. I kjølvannet av det ble Åpen Folkekirke dannet. I dag stiller vi med egne lister til bispedømmerådene i 9 av landets 11 bispedømmer. Høstens kirkevalg kan derfor bli et veiskille i kirken.

Ikke kirkesplittende
Åpen Folkekirke er blitt kritisert for å splitte kirken ved å stille liste til høstens kirkevalg. Vårt ønske er derimot å styrke demokratiet i kirka, og da må det bli både enklere og føles viktigere å stemme ved kirkevalget. Ved forrige valg stemte kun 13 % av de stemmeberettigede samtidig som mange av stemmene måtte forkastes på grunn av stemmefeil.

Vi mener at lister med kandidater gjør det enklere å stemme, fordi det vil være lettere å vite hva listekandidatene står for. Vi håper at det kan bidra til at flere bruker stemmeretten sin ved høstens kirkevalg. Derfor stiller Åpen Folkekirke med egen liste til høstens kirkevalg.

Vigsel for alle
Åpen Folkekirke vil jobbe for en kirke med høye dører og vide porter. Vi vil jobbe for en kirke der alle kan kjenne seg velkommen med sine liv.

En viktig sak for Åpen Folkekirke er derfor vigsel for alle. Vigsel for likekjønnede er blitt en av vår tids viktigste symbolsaker for kirken. Mange likekjønnede par ønsker å inngå ekteskap i kirkens ramme. Forbønnen, velsignelsen og forpliktelsen som skjer i en kirkelig vigsel er viktig for mange.

Men dette er en sak som er like viktig for oss som kirke. Hvilken kirke vil vi være? Hva lærte Jesus oss da han gikk på jorden? Jo, han lærte oss å respektere og å elske vår neste. Han lærte oss at Gud ikke skiller mellom mennesker, og han brukte sterke ord mot dem som stengte noen ute. Dette er kjernen i vår Gudstro. Åpen Folkekirke arbeider for at ingen mennesker skal diskrimineres på grunn av den de er, og slik de er skapt.

To likestilte syn
 Åpen Folkekirke mener at likekjønnede bør få de samme rettighetene som andre. Likevel er det i Den norske kirke to syn på vigsel av likekjønnede, og det må vi akseptere. Åpen Folkekirke tror at måten å leve sammen som én kirke på, er å respektere hverandre. Prester som ut fra sin overbevisning ikke kan delta i vigsel mellom to av samme kjønn, skal få lov til å reservere seg.

Og vi ønsker at prester som vil vie likekjønnede, kan gjøre det. Men Kirkerådet godkjenner ikke at kirken kan vigsle likekjønnede. Vi tror at det er rom i kirken for å leve med to likestilte syn, men da må det være lik mulighet for å ikke bare å tro ulikt, det må også åpnes for å praktisere ulikt.

Bruk stemmeretten din!
Vi tror mange av dere som er medlemmer i Den norske kirke er enige med oss. Vi tror det er mange som drømmer om en kirke som rommer hele mangfoldet av mennesker. Men om vi skal få det til, må vi stemme inn mennesker som vil arbeide for dette i rådene i kirken. Det får vi, om du bruker stemmeretten din.
Vi vil jobbe for en kirke for alle. Hjelp oss å komme dit. Bruk stemmeretten din og stem Åpen Folkekirke 13. og 14. september.