Eldreomsorgen i Storfjord og kommunevalget

Av Anne Dalheim

De fleste partiprogram ved kommunevalget uttrykker at de vil styrke hjemmetjenesten i kommunen. Noen nevner også Borte bra! Hjemme best !

Anne Dalheim
Anne Dalheim.

Og det er ikke rart, ettersom flere brukerundersøkelser og en stor underskriftskampanje har slått fast at alle ønsker å bo i eget hjem så lenge som mulig. Og det viser seg at mange ønsker å få lov til å dø hjemme.
Det er slik at Storfjord kommune var på god veg til å etablere en skinnende eldreomsorg, gjennom Borte bra ! Hjemme best ! prosjektet. Dette fordi hovedmålsettinga var å styrke hjemmebaserte tjenester og å styre ned institusjonsomsorgen. Og det viste seg at behovet for sykehjemsplasser avtok samtidig som hjemmetjenestene ble bygd opp.
Dette gjorde kommunen i samarbeid med Fylkesmannen som hadde gode utdanningsstipend, og som stilte krav til gjennomført utdanning og oppretting av stillinger for helsepersonell. Sykepleiere, demens sykepleiere, vernepleiere og sykepleiere innen psykisk helse, helsearbeidere grunnopplæring, kreftsykepleiere mm.
Så : Ved å bygge ut hjemmebaserte tjenester, og å stadig utdanne  og videreutdanne helsepersonell over flere år, viste det seg at behovet for sykehjemsplasser avtok.
Men hva ser vi i dag ? Partiene later som de skal satse på hjemmebaserte tjenester, men samtidig har ordfører i to avisinnlegg uttalt at Storfjord kommune har redusert 40-50 stillinger de siste 3-4 årene.
Denne uka kom Kommunebildet for Troms, 2014. Den er utarbeidet av Fylkesmannen og gir en god oversikt over økonomiske nøkkeltall på alle områder i kommunene i Troms.
Og det viser at Hjemmetjenesten, s 84 - 89, er bygd ned kraftig i perioden 2010-2014. Antall mottakere av hjemmetjeneste 67 år og oppover er redusert fra 187 i 2010 til 124 i 2014. Rapporten understreker dette.
Det viser at ansatte også er redusert i institusjonen. Turnusene er blitt strammere, det blir liten tid til hver bruker. Og viktige fagfolk er flyttet ut av kommunen.
Politikeren er opptatt av store, nye og fine rom. Sykepleieforbundet understreker at det er flere folk, flere hender i tjenesten som trenges. Hvor er forresten fagforeningene i Storfjord ? Er de enige i de prioriteringene som politikerne har gjort ?
Nå er hovedsaken, ser det ut for, å bruke store kostnader på å flytte sykehjemmet fra Åsen til Skibotn, for AP, H og FF. Uten å si det klart og tydelig så har sittende kommunestyre snudd eldreomsorgen fra å satse på hjemmetjenester, til å bruke store investeringer på ny institusjon, nytt sykehjem i Skibotn. Det betyr at hjemmebaserte tjenester og andre kommunale tjenester fortsatt må bygges ned.
Sittende kommunestyre framhever faglig samarbeid med Aleris og LHL Skibotn, men det må være viktigere å etablere et godt og velfungerende fagmiljø og samarbeid mellom kommunens egne tjenester : Sykehjemmet, Hjemmesykepleien på Oteren, legesenteret, helseavdelinga og Valmuen verksted. I tillegg er det jo en Aleris avdeling på Oteren, dersom det er viktig.
Tverrpolitisk  liste ønsker å renovere og bygge ut Åsen omsorgssenter til et moderne og tidsmessig sykehjem, etter behov. Det er god plass å bygge ut en modul eller to på Åsen, ettersom sittende kommunestyre nå ønsker å bygge opp Valmuen verksted med alle de aktiviteter som inngår, på den selvsamme tomta.
Min stemme går til Tverrpolitisk liste.