Du vil ikke tro det – men din stemme teller!

Av Solveig Sommerseth, Tverrpolitisk liste

Da er det få dager igjen til kommunevalget 2015. Valgprosenten i Storfjord har ikke vært helt på topp, ca 68% brukte sin stemmerett for 4 år siden.

Solveig-Sommerseth
Solveig Sommerseth.

Det var 459 Storfjordinger som lot være å stemme, mens 1013 gjorde sin borgerplikt. Av disse var det 724 som rettet på stemmesedlene, dvs. at de ga personstemmer til kandidater på det partiet de stemte på, og/eller ga personstemmer til kandidater på andre parti. Alle parti både fikk og avga såkalte slengere, uten det fikk noen betydning for valgoppgjøret. Derimot betyr personstemmene mye når det gjelder hvem som blir valgt, for etter at det er avklart hvor mange representanter hvert parti skal ha i kommunestyret, så skal de kandidater med flest personstemmer velges inn fra de ulike parti.
 
Det er som nevnt en utstrakt bruk av rettede stemmesedler fra velgerne i Storfjord, og fra forrige valg så vi flere eksempler på at kandidater lengre ned på de opprinnelige listene ble innvalgt. For Fjordfolket sin del viste eksempelvis valgresultatet at de skulle ha 2 kandidater inn i kommunestyret, og personstemmene tilsa at det ble nr. 1 og 15 fra deres liste.  Du som leser dette, skjønner sikkert nå at du faktisk kan påvirke valget ved å gi personstemmer til den eller de du ønsker skal ta avgjørelser for fellesskapet på vegne av deg.
 
Når antall kandidater til hvert parti skal beregnes, så gjøres dette etter en matematisk metode ut fra de stemmetall de ulike parti har fått. Jeg skal ikke gå inn på detaljene, men ut fra mine beregninger fra forrige valg, så skal dere lesere få en forenklet oversikt pr parti som viser at hver stemme faktisk er avgjørende:
 
AP: Manglet kun 16 stemmer for at de skulle fått inn en representant til (på bekostning av FRP). AP fikk inn 7. stk i kommunestyret, og skulle nok gjerne ha sett den 8. og, mtp de saker som har vært til behandling i valgperioden.
 
FRP: Dersom 4 stk hadde latt være å stemme FRP, så ville deres mandat nr. 2 gått til AP. Tenk om de 4 FRP-velgerne hadde latt være å stemme? Da hadde altså AP fått 8 stk inn, istedenfor 7. Og FRP ville følgelig kun vært representert med 1.
 
Fjordfolket: dersom 5 stk hadde latt være å stemme FF, så ville deres siste mandat gått til AP.
 
Høyre: dersom 7 stk hadde latt være å stemme på H, ville deres siste mandat gått til AP.
 
SP: Dersom 23 stk ikke hadde stemt på SP, ville deres siste mandat gått til AP.
 
Man kan sikkert leke mer med tallene fra 2011, men poenget er nok allerede oppfattet.
 
Så til overskriften; om du har lest gjennom alt dette, så vil du som ikke tror at din stemme er noe verdt, nå vite at din stemme faktisk kan være av stor betydning for både beregning av antall, og hvilke representanter de ulike parti får innvalgt til kommunestyret. 
 
Ettersom lokaldemokratiet ikke har fått fungere godt nok i inneværende valgperiode, så kan og bør velgerne si fra nå ved å bruke stemmeretten!
 
Eg håper og oppfordrer om at valgdeltakelsen i 2015 må øke. Godt valg!