hatteng_skole
Det eksisterer ikke vedlikeholdsplaner for Hatteng skole og andre kommunale bygninger, slik loven krever. Arkivfoto.

Bebuder tvangsmulkt

Arbeidstilsynet etter befaring:

STORFJORD  Innen 2. februar må Storfjord kommune oppfylle en rekke pålegg fra Arbeidstilsynet.

 

Under tilsynet, som ble gjennomført 23. september,  ble det avdekka en rekke forhold som kommunen nå må ordne opp i.

 

Det fremkom mellom anna i tilsynet at verken rektorer, verneombud eller teknisk personell hadde sett en vedlikeholdsplan for sin skole - et forhold som Arbeidstilsynet har fått bekrefta av Oppvekst og kultursjef og leder for Driftsavdelinga. Kommunen har imidlertid opplyst man er i gang med å få oversikt og etablere en  plan med prioritert rekkefølge på byggene. 

 

– Per i dag oppleves det som svært frustrerende ute i skolen å ikke få tilbakemelding fra kommuneledelsen på de avdekte feil og mangler ved byggene som gjentatte ganger i vernerunder har vært påpekt uten at dette har blitt tatt tak i, skriver Arbeidstilsynet.

 

 

Skal ha vedlikeholdsplan

Arbeidstilsynet viser til at fysiske arbeidsmiljøfaktorer som bygnings- og utstyrsmessige forhold, inneklima, lysforhold, stråling og lignende skal være fullt forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, miljø, sikkerhet og velferd. Arbeidsgiver skal sørge for at det er utarbeidet en vedlikeholdsplan for å sikre at de fysiske arbeidsmiljøfaktorene er fullt forsvarlig. Vedlikeholdsplanen skal utarbeides i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte.

Nå krever Arbeidstilsynet innen fristen å motta oversikt over gjennomførte tiltak og/eller plan med frist for gjennomføring av tiltak, kopi av vedtak i kommunestyret hvor det framkommer midler til gjennomføring tiltak etter kartlegging og prioritering og beskrivelse av hvordan verneombud/ansattes representant har medvirka.

Kommunen har videre fått pålegg når det gjelder inneklima, rutine for å avdekke og sanere fukt- og råteskader i arbeidslokalene og radonmålinger.

 

Hvis ikke pålegg er oppfylt innen fristen, kan Arbeidstilsynet ilegge tvangsmulkt i henhold til arbeidsmiljøloven. Da må kommunen enten betale et fastsatt beløp for hver dag eller hver uke fram til  pålegget er oppfylt, eller et engangsbeløp. Arbeidstilsynet  kan også helt eller delvis stanse virksomhetens aktiviteter inntil pålegget er oppfylt.

 

Kommunen hadde fått frist til  23.oktober for å komme med kommentarer til påleggene. Arbeidstilsynet  fikk ingen tilbakemelding, og minner altså på nytt om saken..