Hoeringsuttalelse
Faksimile fra høringsuttalelsen.

– Umoralsk

SIGNALDALELVAS grunneierlag mener det er umoralsk av kraftutbygger å komme tilbake å gjøre ytterligere inngrep.

Grunneierlaget har avgitt høringsuttalelse om den planlagte Govdaoverføringa og kraftutbygginga i Stordalen, og ber om at begge søknadene om konsesjon avslås.

I høringsuttalelsene viser de til hvordan Signaldalsvassdraget allerede har tatt en stor belastning ved tap av store vannmengder til Skibotnutbygginga i 1980. 

– I forhandlinger med Storfjord kommune og ved opplysninger på folkemøter ble det fra utbyggers side forsikra om at man etter 1980-utbygginga ikke ville foreslå ytterligere inngrep som ville berøre Signaldalsvassdraget fram i tid. Dette hadde bygdefolk tillit til, og ba om fredning av elva. Den endelige behandling i Departementet endte likevel opp med en korttidsfredning.  Vi mener Departementets avgjørelse ikke fristiller utbygger fra sine løfter ovenfor bygdefolket og anser det som umoralsk at de nå kommer tilbake for å gjøre ytterligere inngrep, heter det mellom anna i uttalelsen.

I uttalelsen viser grunneierlaget også til hvordan oppvekstvilkårene for villaks ble vesentlig forringa etter Skibotn-utbygginga, og at man nå har håp om å gjenoppbygge villaksstammen, noe som forutsetter at det ikke blir gjort ytterligere inngrep som forverrer situasjonen.

–  Overordnede myndigheter tar konsekvens av at Norge har forplikta seg til bevaring av villaks gjennom egen stortingsmelding om villaks av 2009, Stortingsproposisjon nr. 32 om vern av villaks, øvrig eget lovverk, samt Norges tilslutning til den nordatlantiske konvensjonen for bevaring av nordatlantisk laks, og som deltager i konvensjonens organisasjon, NASCO. 

- Nevnte internasjonale konvensjon har en føre-var tilnærming som tilsier at «Ingen potensielt skadelige tiltak skal foretas uten at vitenskapelig baserte analyser av konsekvenser er foretatt». Det vil si at ingen inngrep som berører laks kan foretas uten at man på forhånd har god kunnskap om konsekvensene av inngrepet. 

Ut fra ovenstående forventer vi at alle typer inngrep som kan påvirke Signaldalelva forhindres av overordnede nasjonale og internasjonale myndigheter, skriver grunneierlaget i høringsuttalelsen.

Se også: Konsesjonssaker.