Marie-Kobro-2947
Nytilsatt nærings- og utviklingsrådgiver: Marie Kobro.

– Resultatene teller

HATTENG Storfjord kommune har fått  ny nærings- og utviklingsrådgiver.

 

Marie Kobro (26) kom til Storfjord for bare et par uker siden, men allerede nå kan hun konstatere at hun trives, og at hun gleder seg til å ta fatt på jobben. Ikke sånn å forstå at hun ikke har begynt ennå. Neida, da vi kom inn på kontoret hennes i andre etasje på rådhuset, forøvrig vegg i vegg med ordførerens kontor, var hun i full gang med å skrive forordet til en ny strategisk næringsplan.

 

– Strategisk næringplan? Jasså. Men har ikke de en lei tendens til å havne i ei skuff så snart de er ferdig og vedtatt? 

 

Men nei! Marie virker ganske så sikker på at den hun nå lager, skal bli et nyttig verktøy for utvikling av næringslivet i kommunen i fortsettelsen, og nevner tre stikkord i den forbindelsen: mål, tiltak og tidsplan.

 

Til tross for at hun så vidt har passert midten av 20-årene, har hun rukket å skaffe seg en solid utdannelse: Batchelor fra Tyskland og Danmark, og så sent som i år, master i  økonomi og ledelse ved universitetet i Oslo.

 

– Målbevisst jobbing, forklarer hun, og mener utdannelsen passer perfekt for det hun skal jobbe med i Storfjord: innovasjon og entreprenørskap.

 

 Når man hører henne snakke, skulle man ikke tro at hun har bodd det meste av livet i Tyskland.  Men det har hun.

– Men i alle sommerferier og andre ferier har jeg vært i Norge, og i 2010 flytta jeg hit, forteller hun, og røper at hun har nord-norsk mor og tysk far. Og nord-norsk samboer. Så den nordnorske avstamninga er en del av forklaringa på at hun ville til Nord-Norge. 

 

– Jeg har alltid ønska det, innrømmer hun, og trekker spesielt fram naturen som en magnet.

– Hadde jeg vært turist i Storfjord, ville jeg tenkt: Å, her var det flott natur, her skulle det være store muligheter for å skape noe.

 

– Småkraftverk? Eller turisme?

 

– En gylden middelveg. Men det er klart at man kan ikke ødelegge naturen hvis man skal satse på turisme. 

 

Ett av områdene den nye nærings- og utviklingsrådgiveren vil satse på, er boligbygging.

 

– Jeg haddde for eksempel ikke tatt denne jobben dersom det ikke var mulig å leie bolig. Å satse på egen bolig før man i det hele tatt er sikker på om man vil bli, er for tøft for mange. Derfor må det være tilbud om gjennomgangsboliger, mener hun. Og kan konstatere at det på dette området skjer saker og ting: Det er planer for nye boliger i området ved asylmottaket i Skibotn, og et området ved Furumo på Oteren er også aktuelt for boligbygging.

 

Marie Kobro vil ikke love 25 nye arbeidsplasser i sin tiltredelseserklæring. Istedet vil hun satse på å få opp gleden i det eksisterende næringslivet, og være en medspiller for dem.   Gjerne skape et forum der folk kan utveksle meninger og ideer.

 

– Næringslivsforening? De har hatt en tendens til å avgå ved døden ganske fort?

 

– Noe enklere. Kanskje på internett. Folk som driver næring jobber mye, og har ikke tid til møter.

 

Utenfor kontorvinduene til Marie avløser den ene regnbygen den andre.

 

– Været innbyr til hjemmekos, konstaterer hun. 

Men det er ikke sånn å forstå at hun foretrekker sofalivet.

 

– Nei. jeg liker å gå på ski. Elsker langrenn. Og til vinteren blir det topptur, med guide, vel å merke.  Jeg er glad i naturen, og går mye på turer. Og så liker jeg matlaging, avslører hun.

 

Men som ny i jobben som nærings- og utviklingsrådgiver har det blitt mye jobbing i startfasen, og heller lite turer.

 

– Det er en spennende jobb, og jeg er blitt tatt imot med åpne armer i kommunen. Jeg gleder meg veldig. Så får resultatene tale for seg etter hvert.