– Mer og mer bjørkerust
![]() |
Bjørkerustsopp på blad. |
På stille dager kan man se store områder på sjøen som glimrer som om det skulle være gullstøv. Men det er bjørkerustsoppen (Melampsoridium betulinum) som farger sjøen gul. Soppen er vanlig i hele landet , og enkelte år er angrepene store og omfattende. I år er det ifølge tidsskriftet Skog og landskap rapportert om store angrep i Nord-Troms og Finnmark. Forrige gang var i 2006, da store deler av Nord-Norge var berørt.
Om våren og forsommeren er fuktig, blir mange unge bjørkeblad infisert når knoppene spretter. Hvis det fuktige været etterfølges av en varm ettersommer med høg luftfuktighet, produseres det mengder med uredosporer som fører sjukdommen til nye bjørkeblad. Uredosporene sees som gult støv blant anna på vann, biler og klesvask.
Angrep av bjørkerustsoppen kan føre til redusert tilvekst. Soppen er imidlertid en viktig proteinkilde for bier og andre insekt.
Mangeårig skogmester i Storfjord, Viggo Johansen, mener at det er blitt mer og mer bjørkerustsopp de senere årene. Han holder det ikke for å være usannsynlig at klimaendringene er årsaken til økninga.
– Varmere og fuktigere klima er gunstig for soppen, sier han. Han føyer til at ikke all gulfarge i skogen skyldes bjørkerustsopp.
– På områder med tynt jordsmonn har det ha vært for lite fuktighet i bakken, noe som fører til uttørring og tdligere gul skog, sier han.