Åsen-omsorgssenter-2303
– På Åsen omsorgssenter blir verdigheten til de eldre og de syke trampa på, hevder Skibotn pensjonistforening.

– Må innta frokosten sin på do

Elendighetsbeskrivelse av eldreomsorgen:

ELDREOMSORG Storfjord kommune tramper på de eldres og de sykes verdighet.

Det mener Skibotn pensjonistforening. I et brev som er sendt Fylkesmannen, Fylkeslegen og Helsetilsynet, bruker foreninga store bokstaver for å beskrive forholdene som de eldre angivelig må godta på Åsen omsorgssenter.

 

Ifølge pensjonistforeninga fører overbelegg til at pasienter må plasseres på bad og i dusjrom, og at gamle mennesker har måttet innta sin frokost på doskåla.

Vannlekkasjer

Pensjonistforeninga har heller ikke mye godt å si om sjølve bygget:

 

– Det er blitt fortalt at bygget på Åsen, i alle fall den gamle delen av bygget, har store vannlekkasjer, som har gitt råte og muggskader. Oppholdsrommene har tatt skade av lekkasjene og har mugglukt. For å holde vannet noenlunde i sjakk, benyttes bøtter, spann og til med tette fiskekasser, heter det i brevet.

 

Pensjonistforeninga hevder videre at det er benytta avispapir som matter for å unngå glidning på bad og i dusjer. 

 

– Vi ber om uhilda undersøkelse av forholdene,  og krever at person fra vår forening får være til stede når eventuelle målinger foretas, skriver pensjonistforeninga.

– Neglisjerte bekymringsmelding

Skibotn Pensjonistforening viser videre til at tilsynslegen for omsorgsentrene i kommunen kom ut med en bekymringsmelding i 2013. 

– Denne meldinga ble nærmest neglisjert av Åsen omsorgsenters daglige ledere, skriver foreninga, og krever at Skibotn omsorgsenter umiddelbart må gjenåpnes og tas i bruk, og at utbyggingen av senteret settes i gang slik det var beregna og vedtatt av kommunestyret i 2013. 

 

– Oppskyllingshøydene er klargjort for Skibotn og utgjør ingen fare slik tolkningen nå foreligger fra NVE og Fylkesmannen. Hinderet for videre påbygging av sentret er dermed ikke lenger til stede. Våre følelser gir inntrykk av at krefter utafor Skibotn, unntatt noen få, både administrativt og politisk, muligens motarbeider en utbygging av senteret i Skibotn, skriver Skibotn pensjonistforening i brevet, som er underskrevet av Karl Nyland, Einar Garden,Lars Olsen, Oddvar Ørnebakk og Agnar Koht.

Stine-Jakobsson-Strømsø-200px
Helse- og omsorgssjef Stine Jakobsson Strømsø kjenner seg ikke igjen i Skibotn pensjonistforenings beskrivelser av eldreomsorgen i kommunen.

Tilbakeviser

Helse- og omsorgssjef Stine Jakobsson Strømsø viser i en kommentar  til saken at kommunestyret har vedtatt at Åsen omsorgssenter skal benytte tilgjengelig areal og benytte dette som avlastningsrom. 

– Disse rommene har ikke eget bad. Alle pasienter anbefales å innta måltidene på fellesarealene. Det kan imidlertid være medisinske forhold som forhindrer enkeltbeboere fra å benytte fellesarealene i perioder. Det er ingen grunn til at beboere skal ha vært nødt til å spise på «doskåla» som det vises til i brevet, opplyser helse- og omsorgssjefen.

 

Hun bekrefter at det er en lekkasje i den gamle delen av bygget, men viser til at det er satt av midler på 2014-budsjettet til reparasjon av taket. 

– Når det gjelder mugg og råte, ble det gjort en måling av ekstern aktør i 2013, og denne viser at det ligger innenfor normalområdet (0-100). Den største konsentrasjonen som ble funnet var på 10 mugg/100 liter luft, skriver hun i en epost til iStorfjord.

 

– Når det gjelder det som fremkommer om avispapir som dusjmatter, er heller ikke dette noe vi kjenner oss igjen i. Ved Åsen omsorgssenter er det ordinære dusjmatter som benyttes av beboerne og av personalet når de bistår enkeltbeboere, skriver hun.

 

– Da Skibotn omsorgssenter var i drift, var dette en institusjon for mennesker med demens. Helse- og omsorgsetaten har ikke forholdt seg til bosted når det ble fatta beslutning om hvilke pasienter som skulle til Åsen eller Skibotn omsorgssenter, men til diagnosen/problematikken til den enkelte, skriver hun.

 

Ifølge helse- og omsorgssjefen er det heller ikke korrekt at det ikke ble reagert på kommuneoverlegens bekymring. Brevet ble besvart 12. mai i fjor, og i brevet heter det mellom anna:

 

«I forbindelse med overflyttingen i november i fjor var det en del uro registrert blant beboere. Dette er selvsagt uheldig, men var forventet i forbindelse med at mennesker med demens har behov for ro, forutsigbarhet og trygghet. Dette måtte bygges opp igjen i forbindelse med flyttingen. Brevet er formidlet til ansattegruppen ved sykehjemsavdelingen i personalmøte 29. april 2013, og tilbakemeldingen derfra var at den uroen som ble sett i starten i liten eller ingen grad er til stede i dag. Dette er gledelig, og viser at personalgruppen har klart å gjøre positive endringer i en utfordrende situasjon.»

 

 
Posting