Helseoglivsstil

– Alarmerende funn

NESTEN hver tredje mann og kvinne som deltok i Helse- og livsstilsundersøkelsen 2013 i Storfjord lider av fedme.

Det framgår av en rapport som Ann Ragnhild Broderstad, leder for undersøkelsen, la fram på et folkemøte på rådhuset i går kveld.

Dessuten viser tallene at i tillwegg er halvparten av mennene i undersøkelsen er overvektige.

Resultatene framkommer etter beregning av KMI (kroppsmasseindeks, eng. BMI), som er en indikator som brukes for sykdomsutvikling i mange studier. KMI er forholdet mellom vekt og høyde. En KMI på under 18,5 er definert som undervektig, en KMI mellom 18,5 og 24,9 som normalvektig og en KMI på 30 eller mer er definert som fedme.

KMI-kalkulator

Funnene viser også at  37 prosent av mennene i undersøkelsen har en midjeomkrets på over 102 cm, som defineres som sentral fedme. Tilsvarende tall for kvinnene, hvor et midjemål på 88 cm defineres som sentral fedme, var 64 prosent.

Dr. med. Ann Ragnhild Broderstad er faglig leder for Senter for samisk helseforskning og forskningsleder for SAMINOR Helse- og levekårsundersøkelsen.
Dr. med. Ann Ragnhild Broderstad er faglig leder for Senter for samisk helseforskning og forskningsleder for SAMINOR Helse- og levekårsundersøkelsen.

Diabetes

Samtidig er 12 prosent (23) av mennene i undersøkelsen (199) og 10 prosent 23) av kvinnene (232) diagnostisert med type 2 diabetes. Det er dobbelt så mange sammenlikna med tall fra Folkehelseinstituttet. Tall fra Folkehelseinstituttet viser videre at andelen storfjordinger som behandles for diabetes type 2 er flere ganger høyere enn gjennomsnittet for hele landet.

I tillegg er fire prosent av mennene i undersøkelsen i Storfjord i faresonen for å utvikle diabetes.

Diabetes, særlig uoppdaga, kan føre til hjerteinnfarkt, hjerneslag, blindhet og nyreskader.

– Det er funn som er alarmerende. Folk har det for godt, og har julekveld hver dag, sa Ann Ragnhild Broderstad, da hun presenterte resultatene i går kveld - på  et folkemøte som hadde færre enn 10 deltakere.

Av rapporten framgår det at overvekt og fedme gjelder både kvinner og menn og i alle aldersgrupper.

– Det bekymringsfulle er at overvekt og fedme for menn er størst for de yngre gruppene. For kvinner øker graden av overvekt og fedme med alderen, og resultatene for Storfjord er omtrent  som for alle kommuner samla, heter det oppsummeringa i rapporten.

I alt var det 10 kommuner i Nord-Troms og Finnmark som var med i undersøkelsen. Alle har en høy andel samisk befolkning. Hovedtemaene for undersøkelsen var risikofaktorer for hjerte- karsykdommer med hovedvekt på metabolsk syndrom og type 2 diabetes, kosthold, ernæring og miljøgifter.

Ikke helsvart
Men bildet er ikke helsvart. Også røykevanene ble undersøkt, og det viser seg at prosentandelen daglig røkere går ned - også i Storfjord.
Andelen dagligrøykende menn i Storfjord er 14 prosent, og blant menn under 50 år er det bare åtte prosent  som røyker daglig og hele 50 prosent som aldri har røkt.
Rapporten viser også at det er flere dagligrøykende kvinner enn menn i Storfjord. For kvinner er andelen dagligrøykere 21 prosent.

Link til rapporten