govdajavri,-kitdalen06082006_55
Govdajávri, slik vatnet ser ut etter forrige inngrep.

Vil ha ny konsekvensutredning

KITDALEN Jeger- og sportsfiskerforening mener utredningene som er gjort i forbindelse med kraftverksplanene i Kitdalen-Breidalen-området er svært mangelfullt.

– TK har fått nok vann fra Storfjord, og bør begynne å overholde sine konsesjonsforpliktelser fra 1976 før det er aktuelt å vurdere nye utbygginger.  Det mener Odd Geir Fagerli og  Kitdalen Jeger- og sportsfiskerforening.

– Vi kan imidlertid være med på å gi fra oss litt overskuddsvann, mot at TK eller nå Storfjord kraft retter opp gamle synder, føyer han til.


I høringsuttalelsen til NVE  skriver foreninga:

«Når man man tenker på de enorme konsekvensene en utbygging av et slikt omfang vil få, så blir arbeidet som er lagt ned i forkant i forhold til utredning av mulige negative konsekvenser for enkel. 3 fotturer senhøstes etter at det har vært frost skal klare å kartlegge og vurdere plante og dyreliv i og ved siden av berørte vassdrag. Bestanden av rype har de siste årene vist en nedadgående trend og er kommet på lista over truede arter. Og selv om ryper trekker mellom kyst og innland, så har man også stedegne populasjoner i daler og høyfjellsområder, disse vil være ekstra sårbar for forandringer i nærmiljøet. Det er en kjennsgjerning at vegetasjonen langs elvene/bekkene i høyfjellsområder er svært viktig for ryper spesielt vinterstid. KJSF kan ikke se at gjort studier på hvilke konsekvenser en tørrlegging av elver i et så stort omfang vil gi på både vegetasjonen og dyreliv.»

Foreninga viser også til at ingen tiltak er gjennomført for å kompensere for skader fra tidligere utbygninger i Kitdalsvassdraget.

«Det er ikke satt ut røye i Govadjavri, ei heller i Sørdalselva som konsesjonsvilkårene tilsier. Ingen organisasjoner har fått noe tilskudd fra regulant for å rette opp skaden som TK har påført økosystemet i Kitdalsvatnene. Et minimum bør være at det settes av et øremerket fond som Storfjord kommune disponerer for å rette opp fremtidige skader som følge av kraftutbyggingen. Dette fondet må være av en slik størrelse at det også kompenserer for manglende tiltak gjennom 38 år. KJSF har drevet kultiveringsarbeid siden 1980-tallet for å prøve å rette opp noe av skadene som ble påført fjellområdet i forbindelse med utbyggingen i 1979.»

Om tørrlegging av elver i Breidalen skriver foreninga:

«Tørrlegging av tre elver i Breidalen vil få konsekvenser for elvelevende røye i Breidalen. Disse røyepopulasjonene kan være unike røyepopulasjoner tilpasset slike system over flere tusen år. Tilstedeværelse av slike populasjoner er kjent og dokumentert av UiT.»

Mangler kompetanse
KJSF mener at Kanstad-Hanssen i enkeltpersonsforetaket Ferskvannsbiologen AS mangler formell forskerkompetanse innen innlandsfisk og anadrom laksefisk.

«Kompliserte økosystem som krever breddekompetanse og spisskompetanse som Kanstad – Hansen ikke innehar. Vi stiller også et stort spørsmål med om rapporten er kvalitetsikret av andre fagpersoner eller fagmiljø. Ut i fra våre vurderinger er den utredningen ikke blitt kvalitetssikret. Videre har Ferskvannsbiologen AS litt for tette bånd med TK, og mangler derfor tillit. Vi ønsker at det blir gjennomført ny Konsekvensutredning for overføringer til Skibotn kraftverk av firma og eller Universitets ansatte med spisskompetanse på ferskvannsøkologi. NINA og UiT er de to eneste institusjonene som har nok kompetanse til å konsekvens utrede slike inngrep. Her skal nevnes ferskvannsøkologi gruppen ved UiT, som allerede har hatt høy forskningsaktivitet i disse økosystemene de siste 10 årene (med hoved fokus på Signaldals-, Kitdals- og Skibotnvassdragene). KJSF kan ikke godta noe annet, og mener at NVE også må stille høyere krav til utredning.
Miljøfaglig utredning har utarbeidet rapporten om naturmangfold, og her mener vi arbeidet er mangelfullt. Spesielt feltarbeidet i forkant bør det sås tvil om. Det er gjennomført tre fotturer mellom 16 og 18 september 2015, og firmaet skriver selv at dette egentlig var litt for seint og det vanskeliggjorde bestemmelsen av arter.»

Last ned høringsuttalelsen her!