F.v.: Willy Ørnebakk, Sigmund Steinnes, Pål Lukashaugen og Bjørn Amundsen.
Telenorbefaring i Signaldalen. F.v.: Willy Ørnebakk, Sigmund Steinnes, Pål Lukashaugen og Bjørn Amundsen.

To mulige løsninger

DET FINNES to mulig løsninger når det gjelder å bedre mobildekninga i Signaldalen.

 

Det er klart etter at dekningsdirektør Bjørn Amundsen og prosjektleder Pål Lukashaugen var på befaring sammen med ordfører Sigmund Steinnes og nærings- og utviklingsrådgiver Willy Ørnebakk i dag.

 

På befaringa har Amundsen registrert at det er grei dekning utendørs ved Rognli.

– Men den er på grensen, legger han til. Her mener han at kostnaden ved å gjøre forholdene bedre ikke vil kunne forsvares ut fra antall beboere og trafikk på vegen. En mulig løsning kan være å anskaffe seg en såkalt hyttetelefon med utvendig antenne. Kostnaden vil variere fra 900 til 3000 kroner.

 

Også i den nedre delen av dalen er dekninga dårlig. Her vil den enkleste og billigste måten være å etablere en basestasjon i Norkrings eksisterende mast på Bårbakken.

Den vil løse problemene i nedre delen av Signaldalen, som i dag ikke dekkes av basestasjonen som er bygd i masta på Steinhaugen. 

 

– Vi mener at vi har levert det vi lovet, men det er skapt et inntykk av at vi har lovet mer. Derfor vil jeg kunne strekke meg et godt stykke på veg i den masta. Men den vil ikke dekke Kitdalen, sier Bjørn Amundsen.

 

Det vil imidlertid ei ny mast på Bjørnhumpen gjøre. Den vil i tillegg dekke nedre delen av Signaldalen, Oteren, Hatteng, Oteren og Vestersida. 

Kostnaden for den vil være opp mot 1,5 millioner. Det meste av kostnaden vil kunne dekkes opp ved støtte gjennom Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet), som gir støtte til bygging av bredbånd i distrikts-Norge. 

Ifølge Bjørn Amundsen kan det riktignok ta tid, ettersom prosjektet skal ut på anbud og det skal byggemeldes. Han antyder 2017-2018 som det mest realistiske tidspunktet.

– Hvis kommunen bestemmer seg for å søke, vil vi dekke radioutstyret til 600.000 kroner og driftskostnaden på 200.000 i året, sier Bjørn Amundsen.

 

Han legger til at det i løpet av et par år skjer mye teknologisk. Allerede før jul kommer muligheten for tale på 4G-nettet (Voice over LTE (LTE=4G)), som i dag er et reint datanett.  Videre kommer i løpet av 2-3 år tale over trådløst nett, noe som vil løse probemene for de som har fiber og trådløst nett. Denne muligheten har eksistert ganske lenge for de som har iPhone, over Facetime.

 

Telenor skal nå utarbeide  kostnadsoverslag for løsningsalternativene, og ordfører Sigmund Steinnes sier at det i neste omgang blir opp til politikerne å avgjøre den videre framdriften.

– Men mobildekning  må vi ha. Den er viktig for bolysten, undertreker han.

Han er også opptatt av samfunnssikkerhet, og nevner flommen i Signaldalen for et par-tre år siden som et eksempel.

 

– Da var vi uten kommunikasjon øverst i dalen, og måtte blant anna rekvirere helikopter for å få en oversikt, sier han.

 

Faktaboks
 

Telenor har bygd et 3G-nett i Signaldalen på 900-båndet og et 

4G-nett på 800-båndet

 

For å nytte av telefonen må den ha støtte for 4G på 800-båndet

Det er ikke bygd GSM

Basestasjonen er etablert i masta på Steinhaugen