
Tette, flytende anlegg
Norges Miljøvernforbund krever:
KYSTSONEPLAN Norges Miljøvernforbund krever at all fremtidig oppdrett i Storfjord, Lyngen og Kåfjord kommuner tvinges over til tette, flytende anlegg som sikrer 0-utslipp av organisk materiale og forhindrer rømming av fisk og spredning av sykdom.
![]() |
Ørjan Holm, regionleder og politisk nestleder i NMF. Foto: NMF. |
– Dagens driftsform bidrar til å ødelegge både for faunaen, kystfisket og villfisken i vassdragene i kommunene. Hvis ikke dette lar seg gjøre får fjordsystemet stenges for fiskeoppdrett, skriver NMF i en høringsuttalelse til planen, og viser til at det i dag finnes teknologi i form av tette, flytende anlegg som vil eliminere forurensingsproblemene ved et oppdrettsanlegg.
– Ved overgang til slik ny teknologi vil noen av de største negative konsekvensene ved et oppdrettsanlegg være borte. Oppdrettsanlegg vil da i mange tilfeller ikke være noe større problem ved vurdering av arealbruken i et fjordsystem, mener NMF, og krever at Storfjord, Lyngen og Kåfjord pålegger oppdrettsnæringa bruk av tette, lukkede og flytende anlegg der vannet til anlegget hentes på minst 50 meters dyp, og at fôrrester og fiskeskit samles opp for behandling på land.
– Oppdrettsnæringa representerer i dag et betydelig miljøproblem langs kysten.
Så lenge produksjonen av fisk foregår i åpne anlegg, vil det være store utslipp av organisk materiale fra alle anlegg. Rundt hvert anlegg står det minimum 10 tonn med villfisk av inntil 15 ulike arter. Villfisk som ernærer seg på spillrester fra oppdrettsfôret. Dette ødelegger en ellers fin ressurs, skriver NMF.
NMF peker på at tre av lokalitetene, Årøyholmen/Storbukta, Bentjordnes og Larsberg alle ligger i direkte konflikt med gyteområder for kysttorsk.
– Dette kan ikke NMF akseptere. Etableres det oppdrettsanlegg på disse lokalitetene, vil også gyteområdene bli ødelagt av slam fra anleggene, skriver NMF og krever derfor at disse lokalitetene fjernes fra planen.
NMF minner videre om at Storfjord kommune er vert for villaksen i Skibotnvassdraget og Signaldalsvassdraget.
– Villaksen er i dag direkte trua av en rekke faktorer i samfunnet. Oppdrettsnæringa står for den største trusselen ved at disse påfører villaksen et voldsomt smittepress med lakselus. I tillegg bidrar rømt oppdrettslaks til å fortrenge villaksen på sine gyteområder i de ulike vassdragene. Dette medfører en alvorlig trussel mot villaksen. Selv såkalt triploid laks ødelegger gytinga for villaksen og er absolutt ikke så «grønn» som myndighetene vil ha det til, skriver NMF.