Sykehjemssaken i Storfjord

Av styret i Storfjord Arbeiderparti

Det nyvalgte kommunestyret fikk en enorm utfordring rett i fanget etter valget i 2011.

daniel-1

Et pengeforbruk langt utover inntektene hadde medført store budsjettoverskridelser, og utfordringen var både å redusere driften samtidig som underskuddene skulle nedbetales. Dette arbeidet har pågått i hele valgperioden, og er enda ikke ferdig. Etter lovverket plikter kommunene å dekke inn overforbruk i løpet av de neste 4 år, Staten tar kontroll, og kommunen må ha godkjenning fra Fylkesmannen for sine budsjetter og låneopptak inntil underskuddene er nedbetalt.

En rekke store og små tiltak er iverksatt. Tilbud er fjernet eller redusert, det er inngått nye samarbeid med nabokommunene, og arbeidsstokken er dramatisk redusert med over 30 årsverk. Mange av tiltakene burde vært unngått, men har vært tvingende nødvendig for å få kontroll på økonomien. 

Tilbud om sykehjemsplasser
Et av tiltakene som er gjennomført har vært å stenge ned omsorgssenteret i Skibotn. Det har vært praktisk mulig å gjøre dette som følge av en streng vurdering av nye inntak på Åsen, fordi etterspørselen i en periode har vært mindre, og fordi tilbudet om hjemmebaserte tjenester har vært opprettholdt. Samtidig viser alle prognoser at behovet for sykehjemsplasser vil øke kraftig de neste årene, og det har vært planlagt lenge for hvordan dette behovet som kommer skal dekkes.
Gjennom arbeidet er det klart at en samling av fremtidige sykehjemsplasser i ett senter i stedet for to vil gi store kostnadsbesparelser, og kommunestyret ble invitert til å vedta at det skulle startes med forberedelser for å bygge ett nytt sykehjem.
I desember 2014 ble vedtaket ble gjort med stort flertall. 11 representanter fra 4 forskjellige partier stemte for, 6 stemte imot.

Hvorfor nytt sykehjem, og hvorfor i Skibotn
Det bør være velkjent at det de siste årene har vært mange diskusjoner om tilbudet ved Åsen omsorgssenter og den bygningsmessige tilstanden. Ingen av rommene på våre to gamle senter tilfredsstiller dagens krav til romstørrelse som er på 28 m2. Å sette i gang med en ombygging og oppgradering av dagens senter til ny standard vil være et arbeid med uante kostnader, og med støy- og støvplager for beboere og ansatte som alle som har erfart å bo midt oppi en byggeplass ikke har problemer med å forstå.
I stedet for å flytte beboere og ansatte rett inn i et nytt og moderne bygg, vil man etter en lang byggeperiode ende opp med 2/3-deler av dagens antall rom innenfor dagens vegger. Dagens rom i sentrene er for små, og alt må bygges om. Dermed oppstår nye behov for utvidelser og nye kostnader.
Samtidig som et nytt bygg vil gi topp forhold for både beboere og ansatte, kan det gjennom lavere driftskostnader faktisk bli billigere – ikke dyrere – å ta i bruk et nytt sykehjem enn det vil være å oppgradere de gamle bygningene.
Når flertallet har bestemt å starte planlegging av et nytt sykehjem i Skibotn, er det fordi det ligger muligheter for enklere og billigere drift inne i dette valget. Ved å samle kommunens tilbud i samme område som LHL-senteret og Aleris vil det gi muligheter for samarbeid om rekruttering av fagstillinger. Det er en stor utfordring i hverdagen å rekruttere arbeidskraft til helse- og omsorgstjenestene, og når eldrebølgen slår inn vil det bli enda større konkurranse om fagfolkene.  Det vil være en stor styrke for rekrutteringen av alle typer personell når ansatte inviteres til å bli en del av et stort fagmiljø med større mulighet til å tilpasse hverdagen til den enkeltes behov. Det jobbes nå også med å avklare muligheten for et samarbeid om kjøkken og mat med LHL-senteret, og bare dette siste momentet kan alene gi store besparelser i driftskostnadene i vår framtidige omsorgstjeneste.  

Veien videre
Det er satt i gang arbeid med endring av reguleringsplanen for området ved Skibotn omsorgssenter. Som en del av dette arbeidet skal det innhentes faglige anbefalinger for hvilke tiltak som bør gjøres for å ta høyde for en eventuell oppskylling fra havet dersom Nordnesfjellet engang i framtiden skulle rase ut. På sletta fra E-6 nær bedehuskapellet og forbi kirkegården på Okseneset er det flere aktuelle prosjekter som må vurderes samlet i dette arbeidet. Både LHLs vurdering av en ny utbygging av senteret, planlagt boligbygging vis-a-vis kirkegården, og bygging av nytt sykehjem er alle store prosjekter som må tas hensyn til i forbindelse med denne faglige vurderingen. Forslag til ny reguleringsplan skal selvfølgelig behandles i kommunestyret når den er klar.
Arbeidsgruppa som jobber med planlegging av nytt sykehjem har også innhentet faglig ekspertise som en del av sin planlegging. Når deres arbeid er klart vil prosjektplan med fullstendig kostnadsoversikt også bli lagt fram for kommunestyret. Først da vil vi få svar på mange av spørsmålene som debatteres i Storfjord i dag.    
Fylkesmannen vil ikke godkjenne nye låneopptak dersom det ikke kan dokumenteres at en utbygging medfører en billigere drift. Å klare å drifte fremtidens sykehjem billigere, med minst like mange plasser som i dag, er selve drivkraften bak planleggingen.
I rådmannens saksutredninger til behandlingen av budsjettet for 2015 går det fram at en gjenåpning av Skibotn omsorgssenter vil koste kr 7,85 mill. pr år. Det blir derfor helt feil når det nå i mange av debattinnleggene argumenteres med at nybygget vil medføre økte driftskostnader på store millionbeløp. Man kan ikke sammenligne dagens drift med 17 plasser på Åsen med en ny drift som har flere plasser. En sammenligning må gjøres mellom en videre drift av dagens to senter med 26 plasser, og et nybygg med omlag like mange plasser hvis sammenligningen skal bli rett.
Kommunestyret bestemmer farten og veien videre. Planleggingen som gjøres nå baserer seg på at det skal bygges i moduler eller fløyer med 10 rom. Det er mulig å bygge bare to fløyer med 20 rom hvis man tør håpe på at prognosene om «eldrebølgen» ikke slår til. Det er også mulig å bygge tre fløyer og samtidig bare åpne to av dem inntil behovet for flere rom blir prekært.
Hvis man bygger nytt, og samtidig får ned driftskostnadene, så vil denne løsningen bli billigere enn oppgradering av dagens bygningsmasse. Samtidig kan vi legge til rette for nye aktører og nye tilbud i den gamle bygningsmassen. Det frontes i disse dager mange forskjellige ønsker om nye tilbud og tjenester foran valget til høsten. Det nye kommunestyret vil ikke ha mulighet for å innfri et eneste valgløfte uten å gjennomføre ytterligere kutt i tilbudene, drifte billigere, eller skaffe seg høyere inntekter. Det gjenstår også fortsatt en god del å nedbetale før vi er ferdige med å gjøre opp tidligere underskudd.
Storfjord Arbeiderparti vil fortsette med å videreutvikle Storfjord. Derfor må vi gjøre endringer som gjør oss i stand til å drifte bedre og billigere. På denne måten kan vi skaffe rom for å gjenopprette noe av det som er blitt fjernet de siste årene, eller oppfylle noen av ønskene om nye satsinger. Derfor vil vi fullføre arbeidet med bygging av nytt sykehjem. 

Sigmund Steinnes, Daniel Nilsen Takvannsbukt, Gro Kvalberg, Inger Heiskel, Jan-Arild Larsen, Jonas Stenberg  og  Gunnhild Johansen