Statoil ned - Circle K opp
UTPÅ høstparten forsvinner Statoil-logoen på stasjonen i Skibotn. Opp kommer logoen til de nye eierne - Circle K.
Geir Varvik er spent på hva folk vil kalle stasjonen etter navnebyttet.
– Da vi overtok her, var det en Mobil-stasjon, og i mange år etter at Statoil overtok, sa folk at de skulle til Mobil når de skulle hit, forteller han.
Han trur det blir Statoil ei god stund etter navneskiftet, og så etter hvert Sirkel K, «sørkel kei», eller bare K. Akkurat det der synes jeg blir litt spennende, hva sier folk.
– Hvilke andre endringer blir det?
– Etter hvertr trur jeg folk kommer til å merke at vi har fått nye eiere, som stiller andre krav og som har andre ønsker. Nå er vi med i en kjede som har mer enn seks millioner kunder hver eneste dag. Vi er vel ikke i Afrika, men ellers er vi overalt. Bare Seven 11 er større på verdensbasis enn oss. Jeg trur vi går ei spennende framtid i møte med nye eiere og deres krav til oss.
– Nå er jo dere omtrent den eneste av bensinstasjonene i Troms som fremdeles driver tradisjonelt med dekk, oljeskift og slike ting. Kan de nye eierne kreve at dere slutter med det?
– Det kan de nok, hvis de vil. Men de gjør det ikke. Vi hadde jo ledelsen på besøk her i fjor. De var 25 personer, og syntes det var artig å se at det var noen som dreiv på med det, og syntes det var heilt topp.
På Statoilstasjonen i Skibotn er det per i dag ansatt 14-15 personer for å få turnusen til å gå opp. I alt er det nærmere sju årsverk, og dermed en av de store arbeidsplassene i kommunen.
Varvik overtok Mobil-stasjonen i 1983. Seks-sju år senere skifta den navn til Statoil, og omsetter i dag for cirka 60 millioner i året, eller omlag 4 millioner pr. ansatt.
Statoil skilte ut Statoil Fuel & Retail i et eget børsnotert selskap i 2010 og solgte seg ned til om lag femti prosent av aksjene.
I 2012 gikk Statoil helt ut av sitt eget bensinstasjonsselskap.
Det kanadiske selskapet Alimentation Couche-Tard betalte rundt 15 milliarder kroner for Statoil-stasjonene. Selv om de hadde rett til å bruke Statoil-navnet til 2021, lanserer selskapet allerede nå sitt eget merkenavn i Norge.
Couche-Tard har cirka 100.000 ansatte i 20 land i dag, og omsetter for 15 milliarder dollar.