Nordkalottsenteret
Den tidligere ICA-butikken i Skibotn blir Nordkalottsenter.

Søker byggelån til renovering

STYRET i Nordkalottsenteret AS har sendt Storfjord kommune en søknad om byggelån.

 Søknadssummen er på 4,3 mill., og skal gå til renovering av den tidligere ICA-butikken, som Storfjord kjøpte for 3,8 mill. i 2012.

Arbeidet med renovering av bygget er påbegynt og kostnader påløper.

Selskapet har tilsagn om eller søknader ommmidler tilsvarende lånebeløpet, men utfordringa for selskapet  er at disse midlene ikke utløses før bygget er ferdigstilt.
Finasiereinga er tenkt slik:
Troms fylkeskommune        1.000.000 kr
TFK - Statskog            300.000 kr
Innovasjon Norge        930.000 kr
Stjorfjord kommunes næringsfond    1.200.000 kr
Mva-refusjon        700.000 kr
Sametinget        170.000 kr

Ifølge styret foreligger ikke tilsagnsbrev fra Innovasjon Norge, og tilskuddet fra Sametinget er  ennå ikke  innvilget.

Bakgrunnn
Storfjord kommune har gjennom lang tid arbeidd med etablering av et Nordkalottsenter i Skibotn. Det ble gjennomført en forstudie i 2006-2008, og et forprosjekt i 2009-2011.
Forprosjektet konkluderte med at det var forutsetninger for en slik etablering, og i prosjektperioden ble det etablert et stort nordisk nettverk. Virksomheten i Nordkalottsenteret skulle bygges rundt kjemeaktivitetene Grensetjenesten og nordisk informasjonsnettverk, samt turistinformasjon og reiselivsutvikling.

Storfjord kommunestyre vedtok i sak 9/12 å kjøpe ICA-bygget for å etablere Nordkalottsenteret med Storfjord kommune som eneeier av tomt og bygg. Kommunen betalte 3.800.000 kr for eiendommen. Med omkostninger ble beløpet 3.900.000 kr. I tillegg har det påløpt årlige kostnader til forsikring, avgifter, varme med mer etter kjøpet. For 2013 utgjorde disse kostnadene i overkant av 50.000 kr.

Hva skal senteret huse?
Bedriftene i Storfjord som har serverings- og skjenkebevilling har vært invitert til møte med sikte på å avklare deres vurdering av den delen av etableringen som angår kafé- og turistinformasjon.
To reiselivsbedrifter er positive til å etablere seg i senteret. Den ene av dem gjennom samarbeid med en finsk aktør.  
De etablerte aktørene Grensetjenesten, Storfjord språksenter og Visit Lyngenfjord har gjennomført et arbeidsmøte for å drøfte samhandling og roller.