Sliter med høgt sykefravær
SYKEFRAVÆR Det er langt igjen før Storfjord kommune når målet om sykefravær under sju prosent.
I fjor var fraværet 9,76 prosent, og på noen avdelinger er det svært høgt. Barnevernstjenesten har for eksempel en fraværsprosent på 40, psykiatritjenesten 23, skattekontoret 40, Hatteng SFO 28, brann og redning 28, NAV Storfjord 26 og Åsen omsorgssenter 17.
Vi har bedt rådmann Ellen-Beate Lundberg forklare det høge sykefraværet.
– Det finnes ikke en enkel årsaksforklaring på høgt sykefravær, det er sammensatt. Men at høgt sykefravær er et problem, er det ingen tvil om. Ikke bare har det stor påvirkning for de tjenestene som kommunen gir når det gjelder kvalitet og forutsigbarhet, men høgt sykefravær gir også fravær av kompetanse og tap i produksjonen. I tillegg har det store økonomiske konsekvenser. Hver dag en arbeidstaker er fraværende, går taksameteret, og det koster ca 4500 kroner per dag per ansatt. På toppen av dette må vikarutgifter påregnes.
Det skriver hun i en epost til iStorfjord.
– Vi har jobba med stadig å finne nye og treffsikre tiltak med mål om å redusere sykefraværet. Korttidsfraværet er redusert, mens langtidsfraværet er konstant, opplyser hun, og medgir at
tilrettelegging og ulike tiltak ikke har hatt tilstrekkelig effekt, selv om dette har gitt en nedgang i sykefraværet, dog ikke helt fram til målet om 7 prosent samla sett.
Hun tror også at man har et kultur- og holdningsproblem enkelte steder.
– Vi må våge å erkjenne det, mener hun.
Hun tror også at sykelønnsordninga kan være med på å påvirke lengden på sykefraværet, og mener at legene har et medansvar, særlig når det gjelder bruk av gradert sykemelding, der det er et betydelig handlingsrom.
– Hvordan skal kommunen nå målet om 7 prosent i år?
– Fortsatt målretta jobbing, forsterke det som vi har lykkes med og finne nye metoder der vi ikke har lykkes like bra. Det har vært jobba målretta og fokusert med å redusere sykefraværet, særlig siden 2013, men jeg konstanterer at dette ikke er tilstrekkelig. Det gledelige er at de fleste avdelinger i Storfjord kommune nå har fravær under 7 prosent.
– Hva er årsaken til det svært store fraværet i noen avdelinger?
– Foruten medisinske forhold kan sykefraværet skyldes forholdet på arbeidsplassen. Der har Storfjord kommune fokus på tilrettelegging og oppfølging. Det gjennomføres også arbeidsmiljøundersøkelser i forsøk på å avdekke hva som kan forbedres.
Oftest er det langtidsfravær det gjelder. Få ansatte i en avdeling gir en kjempehøy fraværsprosent dersom kun én person er borte, kanskje bare i 50 prosent, og derfor er kunnskap om årsaksforhold og antall ansatte i en avdeling viktig å kjenne til for oss når tiltak settes inn.