Skeptisk til rotenonbehandling
– JEG ER SKEPTISK til rotenonbehandling, men jeg håper det går bra.
Det sier lederen i Skibotn Jeger- og fiskerlag, Per-Einar Georgsen om den planlagte rotenonbehandlinga. Skibotnelva har gjennomgått to mislykkede forsøk på å utrydde lakseparasitten gyrodactylus salaris. Nå skal den og alle bekker og elver fra og med Kvalvikelva i Lyngen og innover fjorden så langt anadrom fisk går, behandles på nytt, to år på rad.
– Nå får vi bare håpe at de har kontroll, og at resultatet blir så godt som mulig, sier Georgsen.
I går kveld informerte Fylkesmannen og Veterinærinstituttet om planene på et åpent møte på Lyngskroa.
Også Sten Nystad i Signaldalen elveeierlag er skeptisk. På møtet uttrykte han bekymring for den elvegytende sjørøyebestanden i Signaldalelva og Skibotnelva, som er unik. Disse elvene og et par til er de eneste som har elvegytende sjørøye.
– Det vanlige er jo at sjørøya gyter i innsjøer, sier han til iStorfjord.
– Nå tar de knekken på signaldalsrøya. Det vil ta mange år før vi får tilbake en bestand som det går an å fiske på. Det her kommer til å ta tid, sier han.
Men myndighetene har bestemt seg for at g. salaris skal utryddes, og de som måtte være motstandere av giftbruken, har nok innsett at det er nytteløst å protestere.
Kanskje alle unntatt Ørjan Holm (bildet under) og Norges Miljøvernforbund. På møtet i går bød han prosjektleder Pål Adolfsen og andre møtedeltakere på den samme coctailen som Veterinærinstituttet skal bruke i elvene. Men Adolfsen, som er trønder, viste til at trøndere vanligvis foretrekker en annen blanding, og takka nei.
Ifølge forsker Mari Berge Skjøstad (bildet under) i Veterinærinstituttet vil det ta om lag seks år før elvene kan friskmeldes. Det er hun som har ansvaret for bevaring og reetablering av laks, sjørøye og sjøørret i elvene som skal behandles. Målet er å ha 40 produserende familier av sjøørret og sjørøye, og så mange familier som mulig av laks. Det målet er ikke helt i boks, og siste innspurt når det gjelder å fange stamfisk skjer fra begynnelsen av august i år og fram til behandlinga starter, 24. august. Behandlinga avsluttes 2. september, og på de meste vil om lag 100 personer være engasjert i prosjektet.
Forsker Mari Berge Skjøstad