Skjermbilde 2014-04-03 kl
Digitale data fra flodbølgeanalysene, her oppskyllingsområdet for Skibotn.

Sikkerhetsklasse S2

Nordnes-ras tilsvarer:

FJELLSKRED Dersom Jettan i Nordnesfellet raser ut, tilsvarer det sikkerhetsklasse S2 i TEK 10 § 7-3 (teknisk forskrift).

Det skriver NVE i et brev til Storfjord kommune og de andre kommunene som blir berørt av et potensielt Nordnes-ras.

 

Ifølge NVE betyr det i praksis at alle tiltak i S2 og S3 (Se faktaboks!) må plasseres ovenfor oppskyllingshøyden dersom det ikke kan gis unntak etter TEK 10 § 7-4. I henhold til TEK 10 § 7-4 kan det tillates utbygging i områder med fare for flodbølger når alle vilkår a-e i § 7-4 er oppfylt.

I denne paragrafen heter det mellom anna:

 

  1. konsekvensene av byggerestriksjoner er alvorlige og utbygging er av avgjørende samfunnsmessig betydning, 
  2. personsikkerheten er ivaretatt ved et forsvarlig beredskapssystem som er basert på sanntids overvåking, varsling og evakuering, og det er foretatt en særskilt vurdering av om det skal være restriksjoner for oppføring av byggverk som er vanskelige å evakuere. Varslingstiden skal ikke være kortere enn 72 timer og evakueringstiden skal være på maksimum 12 timer, 
  3. det finnes ikke andre alternative, hensiktsmessige og sikre byggearealer,
  4. fysiske sikringstiltak mot sekundære virkninger av fjellskred er utredet, og 
  5. utbyggingen er avklart i regional plan, kommuneplanens arealdel eller reguleringsplan

 

Ikke alle bygg kan unntas etter denne paragrafen. Eksempel på slike bygg er byggverk som må fungere i beredskapssituasjoner, bygninger med beboere som ikke kan evakueres ved egen hjelp samt installasjoner som kan medføre akutt forurensing.

 

Storfjord kommune planlegger å utvide omsorgssenteret i Skibotn. Det ligger innenfor oppskyllingshøyden. Ifølge rapporten som Norges Geotekniske Institutt (NGI)  på oppdrag fra Nordnorsk Fjellovervåking har utført, vil oppskyllingshøyden for Skibotn bli mellom 3 og 10 meter, og bølgen vil komme 9 minutter etter utrasinga. Rapporten er datert 30. august 2013.

 

 

 

Bølgeanalysene er basert på et fjellskred med volum på 11 millioner m3 Dette volumet omfatter området med aktive bevegelser. 

 

– Sannsynligheten for en slik hendelse er ikke angitt, men det er anbefalt at overvåking og beredskap tar utgangspunkt i dette scenarioet. Det vil i løpet av våren bli utarbeidet en statusrapport for undersøkelsene som er foretatt de siste årene, inkludert foreløpige konklusjoner fra boringer og målinger av bevegelse i dype borehull. Dette vil gi grunnlag for en nærmere fare- og risikoklassifisering av ulike scenarioer på Jettan, Nordnes. Etter at de nyere fare- og risikoklassifiseringsanalyser er ferdige vil oppskyllingshøydene kunne endres, skriver NVE i brevet.


 

Fakta

Sikkerhetsklasse S1 Denne klassen gjelder tiltak der et skred vil ha liten konsekvens. Dette er byggverk der det normalt ikke oppholder seg personer, og det er små økonomiske eller andre samfunnsmessige konsekvenser. Dette kan for eksempel være mindre garasjer og lagerskur.

Sikkerhetsklasse S2 Denne klassen gjelder tiltak der et skred vil ha middels konsekvens. Dette kan være byggverk der det normalt oppholder seg anslagsvis maksimum 10 personer og/eller der det er middels økonomiske eller andre samfunnsmessige konsekvenser.  Eksempler er eneboliger, tomannsbolig, fritidsboliger med inntil to boenheter, små bygg for næringsvirksomhet og mindre driftsbygninger i landbruket. For bygninger som inngår i sikkerhetsklasse S2 kan kravet til sikkerhet for tilhørende uteareal reduseres til sikkerhetsnivået som er angitt for sikkerhetsklasse S1 (1/100). Dette fordi eksponeringstiden for personer og dermed faren for liv og helse normalt vil være vesentlig lavere utenfor bygningene. 

Sikkerhetsklasse S3 Denne klassen gjelder tiltak der konsekvensen av en skredhendelse er stor. Dette er byggverk der det normalt oppholder seg anslagsvis over 10 personer og/eller der det er store økonomiske eller andre samfunnsmessige konsekvenser. Eksempler kan være eneboliger i kjede/rekkehus med tre enheter eller mer, boligblokker, brakkerigger, næringsbygg, større driftsbygninger, skoler, barnehager, lokale beredskapsinstitusjoner, overnattingssteder og publikumsbygg.

For bygninger som inngår i sikkerhetsklasse S3 kan det vurderes å redusere kravet til sikkerhet for tilhørende uteareal til sikkerhetsnivået som er angitt for sikkerhetsklasse S2 (1/1000), dersom dette vil gi tilfredsstillende sikkerhet for tilhørende uteareal. Momenter som må vurderes er eksponeringstiden for personer, antall personer som oppholder seg på utearealet, mv.

(Kilde: Magasinet Byggfakta)