snøskuter-kitdalen

Rekreasjonskjøring viktigere enn næringsdrift?

KOMMENTAR Et stort flertall i kommunestyret gikk i sitt siste møte inn for å gjenopprette snøskuterløypa Galgojávri - Stuorra Raššajávri i Skibotndalen.

Denne løypa ble stengt for mange år siden av hensyn til reindrifta  i området. Nå later det til at politikerne mener hensynet til de som foretrekker motorisert friluftliv må veie tyngre enn hensynet til de som driver ei sårbar næring i karrige kår.

 

Gjennom mange år har reindriftsutøverne ved Galgo vært trakassert, utskjelt og herset med av politikere og andre. De har vært beskyldt for å stoppe all utvikling i Skibotndalen, og for å leve av erstatninger og overføringer fra Staten.  At reindrifta får erstatning for tap og støtte fra staten, er imidlertid ikke spesielt for denne næringa. Det er ei ordning som også gjelder sauebønder så vel som andre bønder, uten at de i samme grad beskyldes for å være snyltere.

 

Nå kan det sikkert hevdes at reindriftsutøverne har vist liten samarbeidsvilje når det gjelder bruken av Skibotndalen. Men når de ønsker å drive sin næringsvirksomhet på tradisjonelt vis, burde det respekteres.

 

Vi synes det er lite klokt av kommunestyret nok en gang å skape problemer for reindriftsnæringa. Vi må tro at reindriftsutøverne sjøl er de største ekspertene innen sitt fagområde, og når de hevder at skutertrafikk virker ødeleggende for drifta, er det grunn til å feste lit til det.

 

Storfjord har for øvrig et vel utbygd løypenett for skuterkjøring allerede. 

 

Det å ha iallfall noen få områder og fiskevann uten motorisert ferdsel, kan kanskje være et større pluss enn skuterløyper når Storfjordnaturen i framtida skal markedsføres av reiselivet.