Privat rikdom, offentlig armod

I likhet med andre kommuner skal Storfjord kommune gi innbyggerne sine lovbestemte tjenester, så som skole, omsorg til eldre, helsetjenester med mer.

Kommunen plikter således å sørge for at kommunens inntekter er store nok til å klare av med kostnadene.

I det ene budsjettmøtet etter det andre kan det observeres at politikerne utviser større kreativitet når det gjelder å redusere kommunens kostnader enn å øke inntektene. Vi har sett hvem som rammes: kreftsyke, folk med rus- og/eller psykiske problemer og andre svake grupper. Og nå sist: skoleelevene som overhodet ikke får svømmeopplæring i år. Men ifølge oppvekstsjefen er det helt greit, og rektorene har anbefalt det. Iallfall er det det politikerne har fått opplyst. Hvis det er innafor lovens rammer å nekte elevene svømmeopplæring et helt år, må det være noe som er galt med loven, eller kanskje tolkninga av den.

 

Det er lettest å hoppe over gjerdet der det er lågest, heter det i et ordtak. Det later til å være politikernes ledetråd.

 

Så kan man spørre: Hvorfor er man så uvillig til å se på den andre muligheten: å øke inntektene? 

 

Jo, for den rammer oss sjøl på pungen. Den rammer oss, som ikke er syke eller rusavhengige. Som bor godt og har hytte her eller der.  Som har nesten ny bil, campingvogn eller bobil, som kjører snøskuter i løyper som kommunen betaler merking for, som har det vi trenger - og litt til. Vi må betale mer til fellesskapet for at kommunen skal klare forpliktelsene sine, og ikke bare på et minimumsnivå, nei, på et nivå vi kan være litt stolt av. 

 

Og det vil vi ikke. Og i valgkampen før siste valg lovte politikerne oss å slippe. For hvem vil vel stemme på noen som vil at vi skal betale mer til fellesskapet?

 

Rådmannen foreslo i sitt budsjettforslag å innføre eiendomsskatt på boliger. Det kunne mellom anna gitt elevene den svømmeundervisninga de har krav på. 

– Eiendomsskatt er en usosial skatt som rammer urettferdig. Det er politikernes kronargument for å stemme mot.

 

Det er sjølsagt bare tull.

 

Menneskeheten har klart å reise til månen og komme tilbake til jorda igjen. Det går sjølsagt også an å lage et system som skjermer de som rammes urettferdig av en eiendomsskatt. Hvis man vil.