Pinlig

Den 9. mai i 1992 stod jeg på Den røde plass i Moskva sammen med Boris Jeltsin og tusener av andre.

Det var feiring av Seierens dag - seieren over nazistene i 1945. Nå skal det være sagt at Jeltsin var minst 200 meter fra der jeg stod, og jeg hadde ingen kontakt med ham. 

 

Siste krigsåret jaga russiske soldater tyskerne ut av Øst-Finnmark. Mer enn 2000 russiske soldater falt i operasjonen. I kampen mot nazismen mista 27-28 millioner russere livet totalt - svært mange av dem sivile. 

I dag feirer russerne igjen Seierens dag. Norge var invitert til å delta i feiringa, men statsminister Erna Solberg uteblir.

 

Begrunnelsen for at Norges statsminister takker nei til invitasjonen til å minnes seieren over nazismen, skal være Russlands intervensjon i Ukraina og på Krim, noe som skal være i strid med folkeretten.

 

I den sammenhengen kan det vær grunn til å spørre om Norge har rent mel i posen.

 

Er militære intervensjoner Norge har deltatt i de senere årene mer stuerene enn det Russland har gjort i Ukraina og på Krim?

 

Hva med Norges bombing i Libya, som i tillegg til drap på utallige uskyldige sivile, bare har bidratt til anarki i landet og en flyktningestrøm som har krevd tusener liv i Middelhavet? Krigen i Irak er et anna eksempel.

 

Den norske dobbeltmoralen er rett og slett pinlig.