Parti fra Signaldalelva - her ved Luhppuneset.
Parti fra Signaldalelva - her ved Luhppuneset.

Oppstart onsdag

ONSDAG begynner rotenonbehandlinga av vassdragene rundt indre del av Lyngenfjorden og Storfjorden.

Behandlingsområdet omfatter Skibotnelva, Kitdalselva, Signaldalelva, Balsfjordelva, Elvevollelva, Steindalelva, Lyngsdalselva og Kvalvikelva og sidebekkene til disse, så langt som laks, sjøørret og sjørøye kan vandre i elvene. I tillegg behandles alle mindre elver og bekker innafor behandlingsområdet hvor det kan være vertsfisk, opplyser Fylkesmannen i Troms på sine nettsider.

Hensikten med rotenonbehandlinga er å utrydde lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Tilsvarende behandling vil bli gjennomført i 2016.

Vassdragstrekningene som behandles vil bli dosert med en rotenonløsning (CFT-Legumin 3,3 %) i en konsentrasjon på cirka 1-1,5 milliondel (1-1,5 ppm) i perioder på cirka 6 – 24 timer. Ifølge Fylkesmannen utgjør kjemikaliene i løsninga i disse konsentrasjonene ingen helsefare for mennesker eller dyr som kommer i kontakt med det. Løsninga fortynnes i fjorden og brytes raskt ned til ufarlige stoffer. Elve- og bekkestrekningene som blir dosert, vil være rotenonfrie fra noen timer til ett døgn etter at doseringa avsluttes.

– I forbindelse med behandlingen vil det bli stor aktivitet av feltmannskap langs de aktuelle vassdragsstrekningene. Arbeidet vil i hovedsak foregå fra faste doseringsstasjoner, til fots og med båter langs de større elvene. I forbindelse med båtbruken langs enkelte elvestrekninger vil det bli benyttet bensindrevne pumper. Det blir også økt trafikk, særlig ved Oteren, hvor Lyngskroa er basen for aksjonen, heter det i meldinga.