Gyrodactylus
Parasitten gyrodactylus salaris.

Miljøvernforbundet med «motmøte»

ROTENONBEHANDLING Norges Miljøvernforbund (NMF) gir ikke opp kampen mot rotenonbehandling av elvene i Storfjord

Onsdag i neste uke arrangerer NMF rotenonmøte på LHL-senteret på Skibotn. Det er dagen før Fylkesmannen arrangerer åpent informasjonsmøte om saken på Lyngskroa.

 

På NMF nærmiljøgruppes facebookside heter det:

"Staten ved Fylkesmannen i Troms og Miljødirektoratet i samarbeid med Veterinærinstituttet planlegger å rotenonbehandle alle vassdrag og bekkefar i Skibotnregionen helt sør til Balsfjordelva. 

Det meste av brønner vil bli behandlet med en rotenonblanding som i hovedsaklig består av frostvæske iblandet med 3 prosent rotenongift. Undersøkelser gjort i tilknytning til behandlingen i Vefsna har vist at giften blir liggende i utvalgte steder i vann og vassdrag opptil 6-7 måneder, kanskje mer. Brønnen vil aldri kunne bli rein.

Dette kan vi ikke akseptere da det vil ta livet av sterke bestander av både røye, ørret, lake og ulke. Denne giftbehandlingen skal de gjennomføre for å ivareta en vill-laksstamme som nesten er borte. Rømt oppdrettslaks er i dag den største trusselen mot vill-laksen både i Troms og landet forøvrig. Det er dokumentert at nærmere 30 prosent av vill-laksen er istand til å opparbeide immunitet mot gyroen. Dette betyr at den enkleste og den mest sikre metoden for å avle fram lakseyngel av denne laksen. Staten vil aldri kunne friskmelde vassdragene i evig tid. 

Miljøvernforbundet arrangere møte mot rotenonbehandlingen i Skibotnregionen onsdag 29. april kl. 1900 i Storfjord. Dagen før Fylkesmannens møte som av en eller annen grunn er lagt til dagtid når de fleste er på jobb.»

 

Både Mattilsynet og Fylkesmannen har på møter gjort det klart at man ikke vil følge residens-sporet. Det vil ta for lang tid.

 

Som kjent skal rotenonbehandlinga gjennomføres i månedskiftet august-september i år, og gjentas på samme tid til neste år. Skibotnvassdraget har gjennomått to behandlinger tidligere. Begge har vært mislykka.

 

I Ranaelva, som ble friskmeldt i 2009, ble parasitten oppdaga igjen i fjor, og elva ble behandla på nytt.

 

Kostnaden for rotenonbehandlinga i Storfjord er oppgitt til 34 millioner kroner.