GovdajavriB
Fra Govdajávri.

Kraftbløffen

Mens småelvene i Storfjord og Nord-Troms forøvrig legges i rør for å bidra til å dekke en angivelig kraftmangel i regionen, oppfordrer energiminister Ola Borten Moe (SP) i den rød-grønne regjeringa til å bruke mer strøm.
– Det er bedre å bruke strømmen innenlands enn å selge den med tap til utlandet. Det er Borten Moes resonnement, ifølge Aftenposten.no. Vi har overflod av elektrisk kraft:

De som er gamle nok, vil huske at Gro Harlem Bruntland, som var leder for kommisjonen som fikk hennes navn og som la fram rapporten om bærekraftig utvikling, blant anna konkluderte med at energiforbruket i den rike delen av verden måtte halveres. Nå oppfordrer energiministeren i verdens rikeste land til økt energiforbruk. Hva har skjedd?

Tidlig på 90-tallet kom den nye energiloven som førte til at elektrisk kraft ble en vare som blårussen kunne spille monopol med. Selskapene som tidligere hadde som formål å sikre folk og bedrifter nok og rimelig strøm, ble aksjeselskaper hvis formål var å tjene mest mulig penger, først og fremst.

Vannmagasiner som tidligere stod breddfulle om høsten for å møte vinterens kraftbehov, var nå mer eller mindre halvtomme året rundt, og dermed kunne prisene settes opp. Den ene strømkrisen avløste den andre, og mange, særlig eldre byboere, frøs seg igjennom vinteren fordi strømmen var så dyr. Slik ble de og mange andre et offer for kraftbløffen - at vi har for lite strøm.

Nå har den rød-grønne regjeringa innført såkalte grønne sertifikater. Kort sagt gjør disse sertifikatene småkraftverk som i utgangspunktet er ulønnsomme, som de i Storfjord, lønnsomme. Det er strømkundene sjøl som betaler de grønne sertifikatene over strømregninga. Det er ei fattig trøst at strømkunder i Nord-Norge er unntatt.

Det samme lønnsomhetsaspektet gjelder vindkraftverk, som blant anna planlegges i Skibotndalen, et område som tidligere var utpekt som satsningsområde for turisme. Her ser Troms Kraft dessuten for seg å kunne legge det meste av gjenværende elver i rør - et prosjekt som vil gjøre Storfjord til en større kraftkommune enn Alta. For å produsere kraft som trolig må selges med tap til utlandet, dersom vi ikke klarer å bruke den sjøl. Hvis vi skal tro Borten Moe.

I Storfjord er de fleste elvene av noen størrelse aktuelle for å legges i rør, ifølge kommunens egen småkraftverksplan. NVE har allerede godkjent konsesjonssøknader for seks elver, og to småkraftverk står klare til å settes i drift i år.
Vi er med andre ord i ferd med å rasere en betydelig del av Storfjord kommunes naturarv i den tro at det er nødvendig for å sikre befolkninga nok elektrisk kraft. Så feil kan man ta.
Nå er det på høy tid at noen - og da mener vi først og fremst lokale politikere - setter foten ned, og spør hva det er som foregår. Og det haster. Vi er i ferd med å ødelegge uerstattelige naturverdier. For godt.