Knusende kritikk av kraftplaner
DET VAR ingen som applauderte for utbyggingsplanene til det nystiftede kraftselskapet i Storfjord, Storfjord Kraft AS da de ble presentert på et folkemøte på Brenna i går kveld.
Det var NVE som arrangerte møtet om de planlagte vannkraftutbyggingene i kommunen.
Troms Kraftforsyning og Energi (TKFE) og Statskog Energi AS (SEAS) søker sammen om å bygge Stordalen kraftverk og flere nye overføringer til Govdajavri. I tillegg søker TKFE og SEAS om å bygge Paras småkraftverk og Rovejohka småkraftverk.
Bekk og Strøm AS søker om å bygge Tverrdalselva småkraftverk og Innerelva småkraftverk.
I spørrerunden etter presentasjonen gikk Odd Geir Fagerli hardt ut mot Konsekvensutredning for tema fisk og bunndyr i Stordalselvaelva, utarbeidd av Øyvind Kanstad-Hanssen Terje Bongard.
– De har manglende kompetanse og for tette bånd til Troms Kraft, sa han, og signaliserte at laget han representerer, Kitdal Jeger- og sportsfiskerlag, vil kreve ny utredning.
Han gjorde det klart at laget har liten tillit til TK, som 40 år etter forrige utbygging ennå ikke har gjennomført de avbøtende tiltak de hadde forplikta seg til den gangen.
Han sparte heller ikke på kruttet i karakteristikken av utredninga om naturmangfold:
– Den er laga på grunnlag av tre spaserturer i området, og det etter at frosten hadde satt inn. Rype er for eksempel ikke nevnt i rapporten, påpekte han.
Han framholdt også at den totale virkninga av alle utbyggingene i Storfjord må utredes.
Heller ikke representanten for Signaldalelvas Grunneierlag, Geir Figenschau, la fingrene i mellom i sin omtale av planene.
– Utredninga om fisk forundrer oss. Den inneholder ikke ett ord om villaks, enda Norge har forplikta seg til å bevare den nordatlantiske laksestammen.
Ei utbygging av Breidalen-Stordalen vil føre til at det blir åtte prosent mindre vann ved utløpet av Signaldalselva.
– Vi har helt siden forrige kraftutbygging drevet reparasjonsarbeid på gyteplasser som ble ødelagt da. Skal vannføringa reduseres ytterligere, vil dette arbeidet være forgjeves. Vi tåler ingen ytterligere reduksjon, sa han.
Willy Ørnebakk, som representerte Troms Fylkeskommune på møtet, minna om at der er store kulturminneprosjekter på gang i utbyggingsområdet, der riksantikvaren er involvert.
I forbindelse med naturverdiene i området, pekte han spesielt på Norddalsfossen, som vil bli tørrlagt ved en utbygging.
– En fenomenalt flott foss. Det er utenkelig at den blir helt borte, sa han.
Ordfører Knut Jentoft viste til at da Mack skulle flytte produksjonen ut fra Tromsø, ble Storfjord vurdert som en aktuell plassering.
– Da sa TK at det ikke var nok strøm. Vi er storprodusent av kraft, og så hadde vi ikke nok strøm? sa han.
– Skal dere ha del i resursene, må dere være med å bygge samfunn, konstaterte han til kraftutbyggerne.
Heller ikke tidligere linjebygger gjennom 30 år, Rolf Bjørlund, kunne skjønne at det ikke var nok kraft i Storfjord.
– Vi er en av de største kraftkommunenen i landet, og 132 kV-linja går gjennom kommunen, påpekte han, og mente det var en smal sak å tappe den ved å bygge transformator i tilnytning til linja.
Utbyggingssøknadene ligger nå ute til offentlig gjennomsyn. Høringsfristen er 1. april, og alle kan sende inn skriftlig høringssvar.
Kraftplaner - NEI! NEI! NEI!
Ja, dette er begredelige nyheter. TK prøver å sukre den bitre pillen ved å danne et Storfjord Kraft selskap sammen med Statsskog. Det gjør imidlertid ikke saken noe bedre.
Harald Ryeng
Dersom de får bygge ut Govdatilførselen, vil det redusere vannstanden betydelig i Signaldalselva, og Kitdalselva vil bli nesten tørr.
Får de bygge ut Stordalen, vil en del av den fineste villmarken gå tapt for alltid. Disse elvene vil forbli ødelagt for all ettertid.
Det hadde vært bedre om de hadde satset på vindkraft i fjellheimen. Ikke så vakkert kanskje, men mindre skade på naturen.
Bekk og Strøm as vil tukle med drikkevannskilden for mer enn halve kommunen. Det er ikke bare et gammelt, lite vannverk - det er selve VANNVERKET VÅRT! Vi bør høyt og tydelig be dem holde fingrene av fatet!
Hvilken nytte er det forøvrig i kraftverk som bare produserer strøm i flomtida om våren?
Er det det vi vil ha - tørre elveleier?
Det er som Rolf Bjørklund påpekte, ikke mangel på kraft, det er mangel på linjer til å føre den fram. Det var det som var problemet da Mack ville etablere seg her: Framførselslinjer, og det forlangte TK at Storfjord kommune skulle finansiere sammen med utbygger. Dessverre mente kommunen at det ble for dyrt, hvilket det egentlig ikke var/er når en tar i betraktning skatteinntekten dette ville ha generert.
Det er som det også ble påpekt, gjort for dårlig konsekvensutredning av fiske- og viltforholdene, samt natur- og kulturminner.
Norddalsfossen vil forsvinne om Govdatilførselen bygges. Hva med Bogelva? Er ikke det også en fin foss?
TK har lovt både gull og grønne skoger i fobindelse med Skibotnkraftverket. Hva har vi fått? Grønne skoger har vi riktignok, men det er ikke deres fortjeneste!
Alle arbeidsplassene som skulle følge med, er blitt radert bort fra kommunen. En god del av dem har havnet i Balsfjord, og hvordan de har gjort seg fortjent til dem, er en gåte.
Attpåtil presterte de å selge hele Skibotnanlegget til svenskene som en panikkløsning på selvpåførte pengeproblemer. De har ikke holdt noe av det de har lovt. De har bare tatt ut, og ikke gitt tilbake. Javel, rådyr strøm har vi fått igjen.
Vi bør nå unisont og kraftfullt fortelle dem at dette vil vi ikke ha!
Vi vil ha brusende bekker og fossende elver i alle lier. Vi har gitt nok til omlandet, og omlandet har ikke gitt oss noe tilbake. Skal vi lykkes med turismesatsing her, må vi ha fin natur å vise fram, ikke et drenert landskap.2016-03-09 13:45:07[Svar] Link
- Kraftutbygging i Storfjord
Skrevet av Harald Ryeng (harald AT hryeng DOT no) [2016-03-13]