Frøy-3
Arkivfoto fra Frøy-utbygginga. Her ved Siktagurra i Miderdalen.

Klok uttalelse

Fylkestinget ønsker å sikre kulturminner i Storfjord fra den kalde krigen.
På slutten av 1980-tallet og på begynnelsen av 1990-tallet lot Forsvaret bygge flere titalls festningsanlegg i alle deler av Storfjord. Totalt kosta dette offisielt mer enn en kvart milliard kroner (250.000.000 kr), trolig langt mer. Allerede før byggeprosjektet var ferdig, havna det på museum da den kalde krigen tok slutt.

Nå skal det brukes 65 millioner på å ødelegge disse byggverkene.
Skifte Eiendom og grunneieren Statskog har blitt enige om at alle objektene som det er mulig å komme fram til med maskiner, skal ødelegges og fjernes.

Troms fylkesting har i en uttalelse vedtatt denne uka gitt uttrykk for at at det er uheldig at områdets viktige krigsminner utslettes på denne måten.
Fylkestinget ber derfor Statskog og Skifte eiendom, i samarbeid med Storfjord kommune, vurdere ei løsning der kulturminnene sikres på en skånsom måte, slik at de for ettertiden kan stå som et krigshistorisk landskap.

Det synes vi er en klok uttalelse.

Bygginga av festningsanleggene i Storfjord-fjellene var kommet langt da da den topphemmelige virksomheten ble avslørt gjennom mediene. Mange var det som så galskapen i utbygginga, men prosjektet var vedtatt, og pengene måtte brukes opp. Naturødeleggelsene ble naturligvis store.

Nå mener man altså å sende inn store maskiner på nytt for å ødelegge byggverkene. Det vil uvegerlig føre til nye naturødeleggelser.
Man vil bøte på én dårskap med å begå en ny.

65 mill. kunne dekke lønnskostnadene til to personer i 65 år, eller til fire i mer enn 30 år for å ha kontroll med og vedlikehold av anleggene. Anleggene kunne brukes i undervisningsøyemed til anskueliggjøring av tidligere tiders dårskap, og sikkert også i reiselivssammenheng.

Nå må fornuften få en sjanse.