Bunkers-i-NorddalenE
Fra 2. verdenskrig. Dekningsrom i Norddalen.

Kan bli freda

Militærhistorisk landskap i Kitdalen og Skibotndalen:

KULTURMINNER På et møte hos riksantikvaren i Oslo i dag kan det bli avgjort om deler av  Lyngenlinja og Frøylinja skal fredes.

 

Det er fylkeskonservator Anne Karine Sandmo som har utarbeidd et forslag til fredning av et militærhistorisk landskap i Storfjord. Områdene som er valgt ut ligger i Norddalen i Kitdalen, og dels i Skibotndalen.

 

I disse områdene ligger minner fra 2. verdenskrig og den kalde krigen side om side, og det finnes hundrevis av dem, mange godt bevarte. 

Her finnes også rester etter krigsfangeleirene, hvor det ble begått krigsforbrytelser helt mot slutten av 1. verdenskrig, og hvor minst 169 krigsfanger svalt i hjel eller ble drept på andre måter.

 

På møtet i morgen deltar i tillegg til  representant for riksantikvaren, fylkeskonservatoren i Troms, ordfører Sigmund Steinnes, Statskog og Forsvaret.

 

Sigmund Steinnes sier til iStorfjord at han har klare forventninger om positive signaler fra møtet.

 

– Storfjord har en 100 år gammel krigshistorie, fra 1. verdenskrig med Bolagstida i Skibotn, tysk okkupasjon i 1940-45, og så det norske forsvaret med sine kaldkrigsanlegg helt til 2011. Og alt dette har skjedd over hodene på oss som bor i Storfjord. Bestemmelsene er tatt i Washington, i Berlin og andre steder. Nå bør vi få lov til å bestemme sjøl, sier Sigmund Steinnes.

 

Han ser for seg at krigsminnene kan brukes mellom anna i historieundervisninga i skolene og i turismesammenheng.

 

– Her kan vi anskueliggjøre en fantastisk historie, som er unik i europeisk sammenheng, ved hjelp av fysiske installasjoner, ei historie som fortjener å løftes opp på nasjonalt nivå, sier han.

 

 

Foreslåtte fredningsområder i Kitdalen og Skibotndalen.