Dekningsrom-301
Mange av krigsminnene er godt bevart selv etter 70 år. Dette dekningsrommet i Lyngenlinja ble bygd vinteren 1944-45, og ligger i 1100 meters høyde. De fleste dekningsrommene er bygd etter samme prinsipp, sprengt ned i fjell og forsøkt dekket med stein.

Hundrevis av krigsminner registrert

STORFJORD kommune har i løpet av de to siste årene registert nær 600 krigsminner.

Nå kan mange av dem finnes i databasen kulturminnesok.no.

Storfjord kommune har gjennom satsinga Kunnskapsløft for kulturminneforvaltningen  fått tildelt til sammen 100.000 kroner for å gjennomføre kartlegginga. Målet har vært å skaffe en helhetlig og systematisert oversikt over kommunens krigsminner.

– Denne skal brukes som en del av kartgrunnlaget i kommuneplanens samfunns- og arealdeler, samt i framtidige prioriteringer på kulturminnefeltet, skriver kommunen på sine nettsider.

Her framgår det at kommunen gjennom deltakelse i et annet prosjekt, Krigsminnelandskap Troms, hatt et stort fokus på de militærhistoriske kulturminnene – krigsminner - fra krig og forsvar gjennom flere epoker som befinner seg i kommunen. Storfjord har vært et av de militærhistorisk viktigste områdene i Norge gjennom det 20. århundre og sammenfallet mellom krigsminner og kaldkrigsminner i landskapet er unikt i norsk sammenheng.
Ett av delmålene har vært at flest mulig av de fysiske krigsminnene i Storfjord skal kartfestes og registreres i den nettbaserte databasen Kulturminnesøk.


I løpet av prosjektet er registreringene fordelt slik:
* 140 i Falsnes-området
* 130 i Skibotndalen
* 96 på Oteren og Vestre Storfjord
* 164 i Signaldalen
* 34 i Norddalen