Hovmot står for fall

Storfjordvelgerne tar avstand fra arroganse. Det fikk Arbeiderpartiet erfare for åtte år siden, da partiet etter tiår ved makten, i velgernes øyne hadde blitt i overkant hovmodig.

Ved valget den gangen framstod SP som et mer spiselig alternativ, et parti som lyttet til velgerne. Vi husker hvordan det gikk. SP fikk velgernes tillit, og sammen med SV styrte de såpass bra at tilliten ble fornya i 2007.

Det var da det begynte å gå galt. Vi husker det uventede, ja, nærmest utrolige, partnerskapet med FrP. Og NAV-saka, torpedoen som traff SP-skuta under vannlinja, og som til sist forårsaket et uunngåelig forlis.

Påtroppende ordfører, Sigmund Steinnes, har i valgkampen framstått som en variant av den bamhjertige samaritaner, den som vil alle vel og unner alle å lykkes. Nå må han skaffe seg en alliert om han og partiet vil sikre seg flertall og ordførertaburetten.

FrP er uspiselig, og SP smaker vondt. Da gjenstår Høyre og Fjordfolket som de eneste alternativene.

Høyre har avslørt en glupende appetitt på vind- og vannkraft, og søker vern mot vernere. Den retten kan bli vanskelig for AP å få ned, partiet som vil satse på turisme og være varsom med å ødelegge det turistene vil ha.

Fjordfolket setter kun én betingelse for samarbeid: Null oppdrettsanlegg i Storfjorden. I så måte en unødvendig betingelse, ettersom Norfra er i ferd med å pakke sammen og dra likevel. Og nye merder kommer neppe, ettersom fjorden har status som gyteområde for lokal torskestamme.

Arvid Lilleng er dessuten valgets mest populære storfjordpolitiker, iallfall om man skal dømme ut fra antallet slengere.

– En grei kar å ha med på laget? tenker kanskje nyordføreren.
Og kanskje husker han hvorfor det gikk galt sist AP falt fra tronen.