Postkassetrimmere2013
Mange benytter kommunens trimpostkasse-tilbud og sørger for å holde helsa ved lag. Her fra premieutdelinga i fjor høst.

Helse vs kommuneøkonomi

Storfjord kommune holder seg med én ansatt i frisklivssentralen og for eksempel to data-konsulenter.

Altså er data dobbelt så viktig for kommunen som forebyggende helsearbeid, om man skal anvende enkel logikk.

 

Én av kommunens store økonomiske utfordringer er å klare kostnadene med å gi stadig flere eldre god omsorg. Å holde sykefraværet i kommuneorganisasjonen nede har vært og er et anna prioritert område. Eldreomsorgen og sykefraværet koster kommunen store summer hvert år.

 

I nyttårstalen sin på nett pekte ordfører Sigmund Steinnes på at folkehelse og forebyggende arbeid er noe av det viktigste å jobbe med for å skape et godt samfunn å leve i. Her skulle kommunen satsa enda sterkere, men vanskelig økonomi gjør dette vanskelig, skriver han.

 

Det er betimelig å stille spørsmål ved om ikke nettopp den stemoderlige behandlinga kommunen gir frisklivsarbeid og forebyggende helsearbeid er en vesentlig årsak til kommunens dårlige økonomi. 

 

Fastlegen min hevder at trening og riktig kosthold virker forebyggende på alle typer sykdommer. Ja, selv kreft. Det kan han si i visshet om at han har støtte i en rekke forskningsrapporter. Fysisk aktivitet og riktig kosthold gir bedre helse. Det er uomtvistelig.

 

I Kitdalen bor Ester Larsen. Hun er 65 år, og også siste sesong tok hun med seg sine 12 barnebarn i tur og orden på mange turer til kommunens trimpostkasser, mange nok til at alle fikk premie. Ester lærer sine barnebarn å bli glad i friluftsliv og fysisk aktivitet. 

På den måten bidrar Ester til redusert belastning på  offentlige helsebudsjetter på sikt.

 

Da kommunens frisklivskoordinator, Synnøve Bertnsen Løvland, sist høst delte ut premier til store og små, unge og eldre trimpostkasse- og topptur-trimmere, mellom dem Ester og hennes barnebarn, var hun bekymra for om den aktiviteten hun leder, ville rammes av budsjettkutt. Det ble den ikke, men den ble heller ikke tilgodesett med større ressurser, slik den burde.

 

Med to-tre kolleger kunne Synnøve drevet frisklivsarbeid på en helt annen måte. Hun kunne mellom anna tatt opp igjen ordninga som ble innført for noen år siden med en times ukentlig trening i arbeidstida for kommuneansatte, og innarbeide obligatorisk treningstid i stillingsinstruksene til de ansatte.

Flere ansatte i frisklivsarbeidet ville gi muligheter for utstrakt kursing i kosthold og helse også for hvermannsen. En investering som utvilsomt vil gi positivt utslag på behovet for sykehjemsplasser i framtida.

 

Røyking er etter hvert blitt avlegs.  Sitting er vår tids røyking, hevdes det. Vi sitter faktisk størsteparten av livene våre, og resultatet er livsstilssykdommer og for tidlig død. 

Vi må med andre ord opp av sofaen. Det vil ikke bare gi hver og en av oss en bedre hverdag, det vil redusere kommunes kostnader til sykehjem og sykefravær - på sikt.  Og det koster så lite!