Hektisk livberging
SKIBOTN / SIGNALDALEN Det pågår et hektisk arbeid for å redde sjørøye, sjøørret og laks i Skibotnelva og Signaldalelva.
De siste månedene har fiskeforeninger og grunneiere i de to elvene jobba hektisk for å fange levende så mange som mulig av de tre fiskeslagene. Årsaken er at om et par-tre år skal begge elvene rotenonbehandles for å utrydde Gyrodactylus Salaris, som dreper laksebestanden. Problemet er at gifta dreper ikke bare parasitten – den tar alt liv.
Rotenonbehandling er omstridt, og i den senere tid har det vært en debatt om hvordan Norge skal bekjempe lakseparasitten framover. Flere har hevda at det trengs alternative metoder. Men regjeringas strategi ligger likevel fast, og ifølge Janne Sollie, som er direktør i Direktoratet for naturforvaltning er målet å fjerne parasitten fra alle vassdrag der det er mulig.
– Kampen mot parasitten er ressurskrevende, men må og skal vinnes, mener han.
G. salaris er en fremmed art i norsk natur, og er introdusert av mennesker. Parasitten ble første gang påvist i regionen i 1979 og stamma trolig fra dumping av en svensk smoltimport i Skibotnelva i 1975.
Skibotnelva ble rotenonbehandla i 1988, men parasitten ble påvist på nytt i 1992, og ny behandling ble gjennomført i 1995. I 1998 dukka parasitten opp igjen.
I år 2000 blei G. salaris påvist også i Signaldalselva. Sannsynligvis har smitta smolt fra Skibotnelva vandra til Signaldalselva i brakkvannslaget.
Etter at fisken er fanga, får den gå i kar til den er gyteferdig. Personell fra Veterinærinstituttet har vært i området i flere omganger i høst.
Vi har intervjua forsker Bjørn Florø-Larsen om prosjektet.
Videoreportasjen kommer her om litt.