Hallgeir eller Silja?
KJØNNSKVOTERING er ikke enkelt. Det ble klart i dagens kommunestyremøte.
Etter at de sju medlemmene i formannskapet ble valgt uten overraskelser, framholdt Solveig Sommerseth at lista måtte endres på grunn av reglene for kjønnskvotering. Hovedregelen er at hvert kjønn skal være representert med minst 40 prosent.
For etter at det ble holdt forholdstallsvalg, ble lista over formannskapsmedlemmene slik:
Knut Jentoft (ordfører), Hanne Braathen (varaordfører), Sten Nystad og Solveig Sommerseth fra TPL/SP/FrP, Geir Varvik og Hallgeir Naimak fra Høyre/MDG, og Sigmund Steinnes fra Ap.
Første vara for Høyre/MDG var Silja S. Mattila.
Solveig Sommerset framholdt at Silja S Mattila og Hallgeir Naimak måtte bytte plass i henhold til reglene for kjønnskvotering. Belegg for dette fant hun i et ferskt rundskriv fra departementet.
Rådmann Trond-Roger Larsen mente imidlertid at dette ikke gjaldt formannskapsvalg, og dermed fikk ikke Solveig Sommertseth medhold.
Vi har undersøkt hva Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier om dette. I en tolkningsuttalelse datert 25. juni i år heter det:
Kravene til kjønnsmessig representasjon gjelder absolutt, med 2 unntak:
- 1 Organer som etter lov bare skal bestå av medlemmer av kommunestyre/fylkesting (formannskap/fylkesutvalg)
- 2 Organer som er arbeidsutvalg for folkevalgte organer. Men også ved valg av organer som nevnt i foregående avsnitt skal reglene om kjønnsmessig representasjon på listeforslagene følges så langt det er mulig, jf. § 36 nr. 2 i.f.
Kommuneloven § 37 nr. 3 regulerer hvordan en skal forholde seg dersom den kjønnsmessige balansen innen den enkelte gruppe ikke oppfyller lovens krav, etter at representantplassene er fordelt på valglistene. Valgoppgjøret må i slike tilfelle justeres, ved at kandidater fra det underrepresentere kjønn rykker opp som faste medlemmer, inntil den lovbestemte balanse er oppfylt.